Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Argumentatie De Jonge om Wkb niet uit te stellen is niet overtuigend

De Eerste Kamer verzocht in een motie tot uitstel van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), maar Hugo de Jonge schoof die terzijde. De argumenten die de demissionair minister daarbij aanvoerde, zijn niet overtuigend, schrijft Henk Gierveld.

29 juli 2023

De motie Crone c.s., waarin de regering werd gevraagd om de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) op te schorten, is met grote meerderheid aangenomen.

Minister de Jonge uitte tijdens het interpellatiedebat op 11 juli al enkele bezwaren. In zijn brief herhaalde hij dat uitstel ook juridisch bezien onmogelijk was.

Aanpassing van het koninklijk besluit volstaat

Minister De Jonge zag de motie als een amenderende motie over een reeds afgerond wetgevingstraject. Dat is niet juist.

Het ging indieners alleen maar om een verzoek tot aanpassing van het koninklijk besluit van 5 april 2023 (Stb. 2023, 113) waarin staat dat de Wkb (ook) in werking treedt op 1 januari 2024. Lees ook de adequate reactie van Peter Nicolaï tijdens het debat.

Over de uitvoering zei de minister: “Op uitstel van de Wkb zit echt niemand te wachten. Dit betekent namelijk ook uitstel van de Omgevingswet.”

De minister heeft dan de motie, die was ingediend omdat er juist vanuit verschillende kanten aangedrongen werd op uitstel, niet goed gelezen.

Hij zag verder juridische bezwaren omdat er sprake was van tal van kruisverwijzingen, waardoor het een rommeltje zou worden en aanvullende wetgeving nodig was.

Dat valt wel mee, hooguit wat gepuzzel. Er is helemaal geen wetgeving nodig om de inwerkingtreding van de Wkb en het Besluit kwaliteitsborging bouwen (Bkb) uit te stellen. Volstaan kan worden met een eenvoudige aanpassing van het koninklijk besluit van 5 april 2023.

Win-win-situatie

Om zijn argumenten kracht bij te zetten, zei minister De Jonge “Ik ben geen wetgevingsjurist, maar ik heb me daar wel van laten overtuigen door onze wetgevingsjuristen. En de beste werken op BZK. Dus als zij zeggen dat het niet kan, dan kan het niet.”

Zelf behoor ik niet tot de Champions League van wetgevingsjuristen - die overigens grotendeels afkomstig zijn van het MIenM -, maar, dan maar als speler in de Keuken Kampioen Divisie, voel ik me wel uitgedaagd om een voorstel tot wijziging van het KB van 5 april 2023 te doen, om te zorgen dat de Omgevingswet gewoon in werking kan treden op 1 januari 2024 (minister blij) maar de Wkb op een later moment (Eerste Kamer blij).

We noemen dat een win-win-situatie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER