Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Update kwaliteitscriteria VTH

In 2017 is gestart met een update van de kwaliteitscriteria voor VTH (Vergunningverlening Toezicht en Handhaving) versie 2.1. Een eerste uitvraag voor verbetersuggesties van de 26 deskundigheidsgebieden is gedaan.

InfoMil 20 december 2017

In januari 2018 zal de inventarisatie worden afgerond en verbetervoorstellen worden geformuleerd. Deze zullen dan het bestuurlijke besluitvormingsproces ingaan

De set VTH kwaliteitscriteria versie 2.1 is de door de bevoegde gezagen vastgestelde norm. Hieraan moeten vergunningverlenende en toezichthoudende instanties voldoen om de werkzaamheden op kwalitatief aanvaardbaar niveau uit te voeren.

Opdrachtgevers en stuurgroep

De kwaliteitscriteria voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) zijn onderdeel geworden van de (model)verordening VTH kwaliteit. Hiermee zijn ook IPO en

VNG

eigenaar geworden. Zij zijn dan ook de opdrachtgevers van dit traject. Er is een stuurgroep met deelnemers van alle betrokken partijen. Dat zijn: VNG, gemeente, IPO, provincie, ODNL en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, en een kernteam. Het kernteam bestaat uit deelnemers vanuit de uitvoeringspraktijk van gemeenten, omgevingsdiensten en provincies. De stuurgroep fungeert als opdrachtgever van het kernteam. Het kernteam zorgt voor de uitvoering.

De huidige set VTH kwaliteitscriteria is gedeeltelijk verouderd en moet actueel blijven. Zeker nu het wetgevingstraject rond het VTH stelsel (bijna) is afgerond. Dit met de publicatie van

Stb 193 van 2017

. Aanpassing van het Besluit omgevingsrecht (verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving). De bijbehorende ministeriële regeling is recent gepubliceerd. Beide zijn sinds 1 juli 2017 van kracht.

Opdracht kernteam

De opdracht die de stuurgroep (namens het IPO en de VNG) aan het kernteam heeft gegeven:

'Kom met een breed gedragen voorstel voor de update van de kwaliteitscriteria.'

Het gaat niet om een nieuwe set, maar een verbetering van onvolkomenheden en fouten in de set kwaliteitscriteria. Verbeteringen zoals verouderde terminologie, andere activiteiten, achterhaalde opleidingen en criteria die niet meer gelden. De kwaliteitscriteria moeten na de update weer aansluiten bij de uitvoeringspraktijk.

De stuurgroep wil met een voorstel het bestuurlijke besluitvormingstraject in. In het voorjaar 2018 kan dan een geüpdatete set kwaliteitscriteria formeel kunnen worden vastgesteld.

En daarna?

Na de update van de set kwaliteitscriteria zal er een actualisatieslag volgen om het werken volgens de Omgevingswet beter te kunnen borgen. Deze tweede aanpassing zal meer gevolgen hebben op de huidige set dan de update. Zo zal dan worden beoordeeld of wellicht competenties onderdeel moeten gaan worden van de VTH kwaliteitscriteria. Als we bij de huidige update al verbeterpunten voor deze 2

e

actualisatieslag tegenkomen, dan zullen deze zeker al vast worden genoteerd!

Artikel delen