Sinds afdeling 6.4 Wro, parlementair behandeld als (ontwerp) Grondexploitatiewet , per 1 juli 2008 als geïntegreerd onderdeel van de Wro is ingevoerd hebben gemeenten een publiekrechtelijk kostenverhaalsinstrument: het exploitatieplan. Het daarvoor bestaande instrumentarium schoot volgens de regering tekort. Het exploitatieplan werd geïntroduceerd als publiekrechtelijke oplossing voor kostenverhaal in het geval de gemeente geen eigenaar is van de grond en de eigenaar geen exploitatieovereenkomst wil sluiten.
Mocht de gemeente er niet in slagen om met exploitant(en) een overeenkomst te sluiten over de exploitatiekosten, dan biedt het -in beginsel verplichte- exploitatieplan uitkomst. Het exploitatieplan is aldus de publiekrechtelijke stok achter de deur geworden. Verhaal van kosten in verband met de grondexploitatie kunnen B&W verhalen door aan een omgevingsvergunning voor een bouwplan een voorschrift te verbinden dat de vergunninghouder een exploitatiebijdrage aan de gemeente verschuldigd is.
Kwartaalbericht Grondexploitaties Q1 2022
RapportenHandreiking kostenverhaal en financiële bijdragen Omgevingswet beschikbaar
HandreikingenOpvallend: vordering tot het opleggen van een gebod tot intrekken van beroep tegen twee omgevingsvergunningen toegewezen
SamenvattingDe rapen ontgaard: eventueel gebrekkig kostenverhaal (toch) geen belang van omwonenden bouwplan
SamenvattingDe rapen ontgaard: eventueel gebrekkig kostenverhaal (toch) geen belang van omwonenden bouwplan
SamenvattingKostenverhaal en grondexploitatie onder de Omgevingswet
ArtikelenGemeentelijke grondprijzen: belangrijkste trends & ontwikkelingen
BlogMag planologische medewerking geweigerd worden wegens het ontbreken van een planschadeovereenkomst?
Jurisprudentie – Samenvattingen