Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Wat is woningonttrekking?

Het woningentekort in Nederland is groot en er wordt jaar op jaar groter. Gemeenten willen de bestaande woningen daarom graag behouden. In Amsterdam worden er regelmatig boetes opgelegd omdat woonruimtes illegaal via AirBnB verhuurd worden, omdat woonruimtes in dat geval zonder de vereiste vergunning aan de woonvoorraad worden onttrokken, maar wat is woningonttrekking precies?

17 april 2019

Artikelen

Artikelen

Wat is woningonttrekking?

Van woningonttrekking is sprake als een woonruimte gebruikt wordt voor iets anders dan bewoning. Een woonruimte is een woning of een gedeelte daarvan dat bestemd is voor de bewoning van één huishouden. Meer uitleg over het begrip woonruimte vindt u in deze blog. Op het moment dat een woonruimte wordt gebruikt voor iets anders dan bewoning, is er sprake van woningonttrekking. Daarbij kan gedacht worden aan voor de hand liggende voorbeelden, zoals het veranderen van de woonruimte in een kantoorpand of het veranderen van een woonruimte in een winkel.

Toch zijn er ook minder voor de hand liggende voorbeelden die ook als woningonttrekking kunnen worden aangemerkt. Bijvoorbeeld als één kamer verhuurd wordt aan een arbeidsmigrant of student, als de woning deels wordt gebruikt als Bed & Breakfast, of als de woning gesplitst wordt in twee woningen. Van woningonttrekking kan ook sprake zijn voor een (klein) deel van de woning of als de oorspronkelijke woonruimte niet meer bestemd is voor bewoning door één huishouden. Op het moment dat een (deel van een) woning niet meer geschikt is voor permanente bewoning, is die aan de woningvoorraad onttrokken.

Geldt dit altijd?

Niet in alle gevallen is het onttrekken van een woonruimte aan de voorraad een probleem. Iedere gemeente kan zelf aanwijzen welke woonruimten zij willen behouden. In grote gemeenten met een tekort aan woningen zoals Den Haag zijn vaak alle woningen aangewezen, en mag dus geen enkele woning worden onttrokken. In kleinere gemeenten komt het voor dat geen enkele woning is aangewezen, en onttrekking dus niet als een probleem wordt gezien. Ongeacht of een vergunning tot onttrekking nodig is, zal ook rekening gehouden moeten worden met de bestemming van het pand.

Aangewezen woning onttrekken

Als u een aangewezen woning of een deel daarvan voor een ander doel wilt gebruiken, moet daarvoor een onttrekkingsvergunning worden verleend. De voorwaarde die aan het verlenen van een onttrekkingsvergunning zijn verbonden verschillen per gemeente, en kunnen gevonden worden in de betreffende huisvestingsverordening. Als de gemeente niet bereid is de onttrekkingsvergunning te verlenen, maar u de woning wel aan de voorraad onttrekt, dan kunnen er boetes opgelegd worden en kan de gemeente eisen dat de situatie wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke situatie.

Artikel delen