Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Grote gemeenten vragen om meer maatregelen Rijk vanwege stijging aantal dak- en thuislozen

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag maken zich grote zorgen over de groeiende dakloosheid in Nederland. De vier grootste gemeenten van Nederland vragen de Tweede Kamerleden om deze week in de VWS-begroting deze week meer geld vrij te maken voor de tijdelijke opvang. Ook moet er meer aandacht voor het woontekort en doorstroming komen, vinden de gemeenten.

22 januari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Foto: Eveline van Egdom

“De groep dak- en thuislozen mensen groeit in de grote steden. De afgelopen jaren is de bestaanszekerheid voor veel mensen onder druk komen te staan. Dit zorgt ervoor dat meer mensen in de problemen komen en dakloos kunnen raken”, zegt Rutger Groot Wassink, wethouder sociale zaken en opvang in Amsterdam.

"We merken in de afgelopen periode dat meer mensen zich melden bij de winteropvang of de winterkoude opvang. We hebben in de grote steden meer middelen nodig voor de tijdelijke opvang en moeten een extra stap zetten in de oplossing voor de langere termijn."

Het landelijk Actieplan dakloosheid ‘Eerst een thuis’ stelt dat dakloosheid voornamelijk een woonprobleem is. Er is een brede aanpak nodig gericht op voldoende betaalbare woonplekken, preventie en financiële bestaanszekerheid.

“Het gaat steeds vaker om vrouwen, kinderen en mensen die niet vanuit een zorgvraag maar door bijvoorbeeld een scheiding, situaties van fysiek geweld of als werkende arme, niet in staat zijn een plek te vinden om veilig te wonen. De situatie is schrijnend, de maatschappelijke opvang zit overvol en het lukt ons bijna niet meer om alle kwetsbare mensen die dat zo hard nodig hebben onderdak te bieden”, aldus Rachel Streefland, wethouder asiel in Utrecht.

Geen dakloosheid meer in 2030

Om in 2030 geen dakloosheid meer te hebben is – naast voldoende betaalbare woningen – een landelijke structurele financiële impuls nodig van 100 miljoen euro per jaar, zeggen de gemeenten.

Daarmee krijgen ze meerjarig zekerheid krijgen om meer mensen een dak boven het hoofd te bieden. Een herverdeling in het gemeentefonds leidt er voor sommige steden (onder meer Rotterdam, Den Haag, Amsterdam) juist toe dat zij ruim 6,5 miljoen euro gekort zijn op de decentralisatie-uitkeringen maatschappelijke opvang en vrouwenopvang.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.