Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Vanaf juli 2017: routeplanner digitalisering

Wat moet u als bevoegd gezag doen om op tijd aan te sluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Om daar een goed beeld bij te krijgen, lanceert het programma Aan de slag met de Omgevingswet begin juli de nieuwe routeplanner digitalisering.

Rijksoverheid 19 april 2017

In de interbestuurlijke uitwerking (UIVO-I) is Monique Pruijs projectleider van de routeplanner digitalisering. In de routeplanner digitalisering komen de uitkomsten van de VIVOs en de ontwikkeling van het DSO samen. De bevoegd gezagen willen vooral weten wat zij moeten doen om zich voor te bereiden op de digitalisering rondom de Omgevingswet. Dus: hoe, wat en natuurlijk wanneer. De nieuwe Omgevingswet treedt pas in 2019 in werking, maar er komt veel kijken bij de implementatie. De routeplanner is bedoeld voor alle bestuurslagen: gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk.

Doelenboom al beschikbaar

De routeplanner digitalisering is een levend instrument en zal telkens worden aangepast. Binnen het kernteam en in de ateliersessies denken verschillende bevoegd gezagen mee over de invulling. Op dit moment is een eerste versie van de Doelenboom voor de bevoegde gezagen beschikbaar. Deze geeft aan welke vaardigheden nodig zijn voor de processen planvorming, vergunningverlening en voor de randvoorwaardelijke aspecten. De Doelenboom wordt de komende maanden uitgewerkt naar een Metrokaart met een planning.

Behoefte aan duidelijkheid

Begin juli verschijnt de complete routeplanner digitalisering op de website. Bert Dautzenberg, informatiemanager bij gemeente Alphen aan den Rijn, vindt dit een goede zaak. Ik merk dat er veel behoefte is aan duidelijkheid over welke stappen we moeten nemen. De routeplanner helpt daar zeker bij. We moeten de benodigde systemen toch klaar hebben straks. En ik wil ook aan mijn opdrachtgevers doorgeven wat zij rondom de nieuwe Omgevingswet van ons mogen verwachten.

Ook Gerard Hagenbeek, projectleider Digitalisering-DSO bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, is lid van het kernteam. Bij dit project zijn veel verschillende overheden betrokken, vertelt hij. Daarom is het belangrijk om in ieder geval de zaken die voor iedereen hetzelfde zijn op papier te zetten. En duidelijk inzicht te krijgen in het wat en wanneer. Dit is noodzakelijk om een goede vertaling naar een plan van aanpak binnen de eigen organisatie te kunnen maken. Iedere organisatie heeft namelijk haar eigen omstandigheden, bijvoorbeeld een andere ICT-structuur. Niet alle zaken zullen dus in de routeplanner staan.

Leaflet

Wilt u meer weten, of de Doelenboom alvast bekijken? U vindt alles in de

leaflet routeplanner digitalisering

(pdf, 89 kB)

.

Artikel delen