Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Omgevingswet: verbindend sturen in raad, gemeente en regio

"De Omgevingswet gaat over de fysieke leefomgeving in brede zin. Het raakt thema’s als veiligheid, zorg, milieu, welzijn, verkeer en financiën. Het is belangrijk dat colleges zich dat realiseren en voor de invoering van de wet een aanpak kiezen die past bij hun ambitie."

VNG 9 december 2016

Dat zeggen Kristel Lammers en Eelke Horselenberg van het VNG-programma Invoering Omgevingswet.

Aan de slag

Het belangrijkste advies dat het VNG-programma gemeenten kan meegeven is: ga ontdekken wat de nieuwe manier van werken onder de Omgevingswet kan betekenen.

Lammers: 'Wat je uitdaging ook is: leegstand tegengaan, een industriegebied herontwikkelen, bodemdaling aanpakken, natuurontwikkeling of toerisme stimuleren; je kunt er nu al mee aan de slag.'

Gemeenten als Boekel, Zaanstad, Deventer en Súdwest-Fryslân laten zien wat er nu al mogelijk is. Zo maakt Súdwest-Fryslân samen met inwoners, bezoekers, bedrijven en andere betrokkenen een omgevingsplan voor de binnenstad van Sneek.

De wet is van iedereen

De wet staat een integrale benadering van de leefomgeving voor, waarin vele partijen een eigen, sterke rol spelen. Lammers: 'De Omgevingswet is van iedereen: de raad, het college, inwoners, ondernemers en ambtenaren. Dat betekent ook dat iedereen ermee aan de slag moet, elk vanuit hun eigen perspectief.

Voor wethouders, in collegiaal bestuur met hun burgemeester, betekent het heel goed nadenken wat de ambities zijn en daar verbindend op sturen in raad, gemeente en regio.'

Lijnen leggen in de regio

In de nieuwe wet staan gemeenten, inwoners en regionale partners samen aan het roer. Als zij samen een duidelijke visie ontwikkelen op wat zij willen in hun leefomgeving, dan kunnen ze die met de provincie bespreken en ruimte zoeken om deze te verwezenlijken.

'De verhouding wordt in die zin meer gelijkwaardig,' zegt Lammers. Het is aan wethouders om deze lijnen met de provincie te leggen. Ze ziet nu veel onbegrip en soms zelfs wantrouwen tussen gemeenten en provincies: 'Gemeenten vertellen mij dat de provincie hen niet heeft uitgenodigd om over de visie op de omgeving te praten. Maar wat let gemeenten om zich zelf bij de provincie te melden?'

Motorcrossbaan

Dezelfde actieve houding is nodig in de regio, met maatschappelijke partners en medeoverheden, zoals waterschappen en de Omgevingsdienst. Ook hier legt de wethouder de verbinding. Horselenberg: 'Als er een gedeeld belang is, zoals het tegengaan van bodemdaling, dan zijn die lijnen er waarschijnlijk al en is de samenwerking makkelijk.

Maar er zijn uiteraard ook botsende belangen in een regio, wanneer bijvoorbeeld een ondernemer een motorcrossbaan wil aanleggen bij de gemeentegrens, terwijl aan de andere kant van de grens een kampeerterrein ligt. Ook daarover moet men met elkaar aan tafel.'

Meer informatie

Lees hieronder het hele artikel over de verbindende rol van het college bij de invoering van de Omgevingswet.

Artikel delen