De bedoeling van de Omgevingswet is zorgen voor minder complexe regelgeving door het verenigen van 26 wetten in 1 wet en het verlagen van het aantal ministeriële regelingen en algemene maatregelen van bestuur.
De Omgevingswet is zowel door de Eerste Kamer als de Tweede Kamer goedgekeurd. Op 26 april 2016 is de wet gepubliceerd in het Staatsblad. De wet werd verondersteld in 2019 in werking te treden, maar deze geplande invoeringsdatum is verschoven naar 2021.
De Omgevingswet zorgt voor een minder complexe regelgeving door het verenigen van 26 wetten in 1 wet en het verlagen van het aantal ministeriële regelingen en algemene maatregelen van bestuur. Dit zorgt voor een kortere procedureduur bij het aanvragen en wijzigen van bestemmingsplannen. Daarnaast houdt de wet rekening met regionale verschillen, wordt het gemakkelijker vergunningen aan te vragen door middel van 1 (digitaal) loket en zijn er minder onderzoekslasten voor bedrijven.
Beantwoording Kamervragen over 23e tranche Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet
Kamerstuk: kamervraagBeantwoording Kamervragen over 22e tranche Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet
Kamerstuk: kamervraagDe meerjarenafspraken energie-efficiëntie (MJA3/MEE) zijn afgelopen: wat betekent dat voor de energiebesparingsverplichtingen van bedrijven?
ArtikelenMaandrapportage december 2020 - aansluiten op het Digitaal Stelsel Omgevingswet
Kamerstuk: kamerbriefBesluitpunten 19/1/2021 Eerste Kamer Commissies - Omgevingswet
Nieuws-persberichtBeantwoording Kamervragen over 23e tranche Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet
Kamerstuk: kamervraagDe meerjarenafspraken energie-efficiëntie (MJA3/MEE) zijn afgelopen: wat betekent dat voor de energiebesparingsverplichtingen van bedrijven?
ArtikelenDe Omgevingswet - Stedelijk beheer
Artikelen