Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Gemeentesecretaris spil en verbinder invoering Omgevingwet

De Omgevingswet gaat over veel meer dan nieuwe instrumenten voor het inrichten van de fysieke ruimte. Succesvol werken met de nieuwe wet betekent een andere manier van werken: integraal en samen, intern en extern. Dat is een veranderkunde opgave. Met een grote rol voor de gemeentesecretaris.

VNG 24 november 2016

Dat zeggen Kristel Lammers en Annemieke van Brunschot van het programma Invoering Omgevingswet van de VNG in een interview.

Andere manier van werken

Naast het instrumenteel-juridische is er een digitaliseringsvraagstuk en een veranderkundige opgave. Die laatste bestaat uit vier elementen:

  • integraal werken

  • gebiedsgericht werken

  • samenwerking in de regio met (bestuurlijke en maatschappelijke) partners

  • samenwerking lokaal met inwoners en ondernemers.

Een andere manier van werken dus, binnen de eigen organisatie en daarbuiten. En de gemeentesecretaris is de spil en verbinder.

Lammers: 'Het veranderkundige vraagstuk vraagt om een krachtige rol van de gemeentesecretaris. Dat gaat immers om het vertalen van de politieke opdracht vanuit raad en college naar de hele ambtelijke organisatie en terug. Om het antwoord op de vraag wat de gemeente belangrijk vindt in het fysieke domein en hoe men dat als organisatie gaat realiseren.'

Bewuste keuze

Van Brunschot: 'Gemeenten kunnen die ruimte pakken door een bewuste keuze te maken in de veranderopgave die de wet met zich meebrengt: welke ambitie hebben zij met de wet en wat betekent dat voor hun manier van werken? Wij helpen gemeenten bij het maken van die bewuste keuze en adviseren om maatschappelijke vraagstukken en politieke ambities daarbij leidend te laten zijn.'

Meer informatie

Lees hieronder het hele artikel over de spilfunctie van de gemeentesecretaris bij de invoering van de Omgevingswet.

Artikel delen