Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Noord-Holland verleent intrekkingsverzoeken voor natuurvergunningen die Schiphol kocht

De provincie Noord-Holland heeft de ontwerpbesluiten voor de intrekking van de natuurvergunning van 5 agrarische bedrijven verleend. Het gaat om natuurvergunningen van bedrijven die door Schiphol zijn gekocht.

28 september 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het vliegveld gaat de stikstofrechten die op de locaties liggen gebruiken voor de natuurvergunning van de luchthaven, die nog niet op orde was. De provincie gaat over de intrekkingsverzoeken, het ministerie van Natuur, Landbouw en Voedselveiligheid (LNV) en heeft de vergunning aan Schiphol verleend. De ontwerpbesluiten voor de intrekkingsverzoeken liggen 6 weken ter inzage.

Omdat de agrarische bedrijven in Noord-Holland liggen, is de provincie bevoegd gezag om hun vergunningsrechten in te trekken. Het bevoegd gezag van Schiphol is echter het ministerie van LNV, waardoor zij over de natuurvergunning voor de luchthaven gaan.

PAS-melders

Van de gekochte stikstofrechten mag Schiphol maximaal 70% inzetten. De overige 30% mag niet worden gebruikt en komt ten goede aan de natuur. Dat is zo geregeld in de beleidsregel over het zogenoemde extern salderen.

Uit gesprekken die de provincie met Schiphol heeft gevoerd komt naar voren dat de luchthaven een deel van de stikstofvergunningen niet nodig zal hebben. Van het deel dat overblijft heeft de luchthaven aangegeven dat over te willen dragen aan de provincie. De provincie wil deze ruimte in een nog op te richten stikstofbank voor PAS-melders zetten.

PAS-melders zijn agrarische ondernemers die buiten hun schuld om niet de juiste natuurvergunning hebben en daarmee in de knoop zitten. Hoeveel stikstofruimte overblijft, wordt duidelijk nadat het ministerie van LNV de natuurvergunning onherroepelijk heeft verleend.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.