Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over over gezondheidsrisico’s rond veehouderijen

Minister Schouten (LNV) stuurt de Tweede Kamer het vervolg advies van de Gezondheidsraad over de gezondheidsrisico's rond veehouderijen.

14 februari 2018

De Gezondheidsraad heeft vandaag aan de minister voor Medische Zorg en Sport, de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en mij advies uitgebracht over gezondheidsrisicos rond veehouderijen.

Op 26 januari 2017 is aan de Gezondheidsraad gevraagd het advies van de Gezondheidsraad over gezondheidsrisicos rond veehouderijen uit 2012 te actualiseren in het licht van de resultaten van de onderzoeksrapporten Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) en andere nieuwe kennis. Verder zijn enkele specifieke vragen aan de Gezondheidsraad gesteld over de effecten van secundair fijnstof op de volksgezondheid ten gevolge van de emissie van ammoniak en de rol van fijnstof uit veehouderijen in het optreden van hart- en vaatziekten en longkanker, zoals ook gemeld in de brief van 1 juni 2017 aan uw Kamer (Kamerstuk 28973, nr. 191).

Het advies van de Gezondheidsraad treft u bijgaand aan. Hiermee voldoe ik ook aan de toezegging die is gedaan in het dertigledendebat over de intensieve veehouderij op 5 april 2017.

Ik zal u mede namens de minister voor Medische Zorg en Sport en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat zo spoedig mogelijk een beleidsreactie geven op dit advies.

Downloads:

Brief over aanbieding advies Gezondheidsrisicos rond veehouderijen

Rapport Gezondheidsrisicos rond veehouderijen: vervolgadvies

Naar het oordeel van de geraadpleegde deskundigen blijven ook punten van belang die de Gezondheidsraad in 2012 al benoemde. Zo gaat het bij wonen in de buurt van veehouderijen om meer dan alleen gezondheidsrisicos in de engere zin van het woord.

Artikel delen