Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Onderzoek: groennormen steden schieten tekort, miljarden extra nodig

De huidige normen voor groen schieten tekort en bieden geen antwoord op uitdagingen voor het klimaat, de biodiversiteit en gezondheid. Ook is er onvoldoende aandacht voor de kwaliteit van het groen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu, Vogelbescherming Nederland, ANWB en Staatsbosbeheer naar de tien groennormen die op dit moment gebruikt worden door de steden.

9 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het rapport werd vandaag overhandigd aan demissionair ministers Hugo de Jonge van BZK en Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. De organisaties pleiten in het rapport voor één integrale groennorm, die landelijk wordt ingevoerd.

Daarnaast moet de overheid geld reserveren, vinden de organisaties. Het realiseren van extra groen in bestaand bebouwd gebied om te voldoen aan een norm, zou tussen de 1 en 2 miljard euro per jaar kosten voor alle gemeenten.

“Groen in stedelijke gebieden biedt niet alleen een esthetische waarde, maar het is ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit, het verbeteren van de gezondheid van mensen en het aanpassen aan de veranderende klimaatomstandigheden zoals verdroging, wateroverlast en hittestress. Een duidelijke groennorm is dus van groot belang”, aldus Natuur & Milieu in een persbericht.

In de huidige normen ligt de nadruk vaak op de hoeveelheid groen (75 vierkante meter per woning), terwijl de kwaliteit ervan voor biodiversiteit en recreatie vaak onderbelicht blijft, staat in het rapport. De ‘integrale norm’ zou niet alleen uitgaan van de hoeveelheid groen, maar ook kijken naar de positieve effecten op de leefomgeving en op de biodiversiteit.

Bijvoorbeeld door te zorgen voor goede verbindingen tussen land en water: parken, oevers en plantsoenen die op een natuurlijke manier met elkaar verbonden zijn. “Dat is goed voor de vogels, maar geeft bijvoorbeeld ook een impuls aan recreatie”, illustreert de Vogelbescherming.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.