Menu

Zoek op
rubriek
Omgevingsweb

Effectieve handhaving in het buitenland!

Met de aanvang van de maand september eindigt de vakantieperiode van het jaar voor velen weer. Ook mijn vakantie zit er voor dit jaar alweer op. Samen met mijn vriendin ben ik heerlijk een weekje naar het Griekse eiland Corfu geweest om te ontspannen en het eiland te verkennen.

9 september 2019

Nieuws & Achtergrond

Eén van de hoogtepunten van mijn vakantie was toch wel het tripje naar Albanië, waar ik, en hoe kan het ook anders, toch nog even geconfronteerd werd met werk. Vanwege het sterk opkomende toerisme in het land is er veel behoefte aan hotels, in het bijzonder in de kuststeden. Veel landeigenaars zien met het opkomende toerisme hun kans schoon, en er worden bij bosjes nieuwe hotels gebouwd. Het aanvragen van vergunningen vindt men vooral vervelend en tijdrovend, en dat wordt daarom vaak helemaal achterwege gelaten. Dit resulteerde in een grote hoeveelheid illegale gebouwen.

Lokale overheden daar besloten hetzelfde te doen als overheden hier in Nederland gewend zijn en traden handhavend op. Alleen in plaats van een dwangsomaanschrijving te sturen en uit te procederen, kozen zij voor een andere, zeer effectieve manier van handhaven. Illegale gebouwen worden daar onklaar gemaakt door een deel van de dragende constructie te slopen. Voor zover wij begrepen, wordt gewoon de sloopkogel er langs gehaald! Het half ingestorte gebouw laten overheden vervolgens staan voor de eigenaar, die het geheel mag opruimen. Veel van die half gesloopte gebouwen zijn nog niet weggehaald en staan nog symbolisch langs de wegen als waarschuwing voor anderen met bouwplannen. Erg effectief, maar ik ben toch erg blij dat ik dat soort praktijken nog niet heb hoeven meemaken bij één van onze cliënten!

Artikel delen