Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Commentaar op de position paper Omgevingswet van Co Verdaas

22 februari 2023

Opinie

Opinie

Inmiddels zijn de eerste position papers ontvangen. Uitgevraagd ten behoeve van de besluitvorming over de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet.


Die van Co Verdaas, dijkgraaf van waterschap Rivierenland, van 9 februari 2023 is zo kort dat ik die integraal kan opnemen in deze trailer.

Geachte
In deze fase kan ik als dijkgraaf enkel aangeven dat ik achter de opvatting van de UvW sta. Ik ga er vanuit dat die bij u en de leden vd EK bekend is.
Met vriendelijke groet,
Co Verdaas

De Unie van Waterschappen zal blij zijn met zo’n dijk van een graaf. Ik weet niet of zijn ambtenaren dat ook zijn. Het was toch een uitgelezen en helaas gemiste kans om de Eerste Kamer eens voor te lichten over de gevolgen van de inwerkingtreding van de Omgevingswet en het einde van de Waterwet. De Eerste Kamer heeft immers een warme belangstelling voor het waterrecht.

Co Verdaas had al eerder (de tweede deskundigenbijeenkomst op dinsdagochtend 21 december 2021) een position paper ingeleverd. Als datum van inwerkingtreding werd uitgegaan van 1 juli 2022.

Toen maakte hij “gebruik” van de door de EK geboden gelegenheid om het standpunt van de UvW uit te dragen en om ongevraagd zijn ervaringen opgedaan als deeltijd hoogleraar gebiedsontwikkeling te delen met de senatoren (zie bijlage).

WAAROM VRAAGT DE EERSTE KAMER POSITION PAPERS?

De Eerste Kamer heeft behoefte om zich te informeren over de vraag wat de gevolgen zijn voor onder andere provincies, gemeenten en waterschappen als de Omgevingswet in werking treedt op 1 januari 2024. 
Het had Co Verdaas gesierd als hij enige moeite had gedaan om de vragen die binnen zijn waterschap leven over het voetlicht te brengen. Met deze lege mail geeft hij niet thuis.

In een eerdere post heb ik aandacht gevraagd voor het moeilijk of niet uitvoerbare projectbesluit, een belangrijk instrument voor waterveiligheid en zeker niet in de laatste plaats voor waterschap Rivierenland.

Het zou voor de discussie over de datum van inwerkingtreding nuttig zijn als de waterschappen zich zouden mengen in de discussie over de uitvoerbaarheid van de Omgevingswet
Het is nu niet het moment om Gods water over Gods akker te laten lopen.

Download de bijlage op het commentaar position paper Omgevingswet van Co Verdaas

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.