Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

De monomane focus op het dso. Maar wat vinden we van het projectbesluit?

20 februari 2023

Opinie

Opinie

14 februari heb ik uw aandacht gevraagd voor wat de laatste jaren centraal wordt gezet: de inwerkingtreding van het gehele stelsel hangt af van de staat van het DSO.

De monomane focus op de datum van inwerkingtreding van de omgevingswet


Maar er is zoveel meer nieuw recht dat op dezelfde dag van kracht zal worden. Het is de laatste jaren echter nooit over iets anders gegaan dan het omgevingsplan en het DSO.

PROJECTBESLUIT

Graag uw aandacht voor het projectbesluit (PB). Een belangrijk instrument voor energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteit en waterveiligheid. Maar dat belang vertaalt zich helaas niet in serieuze, kritische aandacht voor de vraag of het projectbesluit gaat werken (quod non).

De regeling van de projectbesluit (afdeling 5.2 van de Ow) was opgenomen in het oorspronkelijk voorstel voor de Omgevingswet (2014) en is sindsdien niet noemenswaardig aangepast. De Tweede Kamer heeft nauwelijks vragen gesteld. Daar was ook geen reden toe, het projectbesluit werd door de regering gepresenteerd als de rechtsopvolger van besluiten op grond van de Tracéwet, projectplannen op grond van de Waterwet en inpassingsplannen op grond van de Wet ruimtelijke ordening.

Maar door de invoeringswet en de aanvullingswetten is er een nieuw instrument ontstaan dat zich niet opvolger mag noemen en eigenlijk ook niet kan treden in de voetsporen.

De huidige wettelijke regelingen (Tw, Wtw, Wro) zijn eenvoudig opgeschreven, bevatten slechts enkele artikelen, werden vaak toegepast en kunnen zich verheugen op het door de bestuursrechter vrijwel altijd ongegrond verklaren van tegen die besluiten ingestelde beroepen. Alle reden om vooral geen wijzigingen door te voeren in deze winning teams.
Toch?

Helaas alles maar dan ook alles is overhoop gegooid.
In de bijlage een lange korte opsomming van de wijzigingen ten opzichte van de huidige instrumenten.

GEEN UITVOERINGSTOETS VOOR HET PROJECTBESLUIT

Er valt wel wat voor te zeggen om net als bij het omgevingsplan en het DSO uitvoeringstoetsen te doen van het projectbesluit. Zo moeilijk is het toch niet om eens PB te maken van een bestaand RIP of PIP windenenergie of een TB voor een wegverbreding.

Wordt met projectbesluit voorzien in een waardige opvolger?

Nee.

MAAR WEL EEN BZK-VETERDIPLOMA

BZK heeft te minimale eisen gesteld, ook voor het projectbesluit.



Daarmee is de lat op de grond gelegd, daar struikelt niemand over.

De "eisen" komen erop neer dat als je het knopje voor de ruitenwissers denkt te kunnen vinden dat je dan met je BZK-veterdiploma de openbare weg op mag.

Daar komen alleen maar ongelukken van. 

Download: enkele wijzigingen in de projectprocedure Omgevingswet

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.