Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Verhuurder strafbaar bij hennepteelt?

Op 1 maart 2015 is een nieuw artikel 11a Opiumwet in werking getreden. Kort gezegd, bepaalt dit artikel dat het voorbereiden of mogelijk maken van hennepteelt strafbaar is. De maximum straf bedraagt een gevangenisstraf van 3 jaar of een geldboete van € 81.000,=.

7 april 2015

Nieuws

Op 1 maart 2015 is een nieuw artikel 11a Opiumwet in werking getreden. Kort gezegd, bepaalt dit artikel dat het voorbereiden of mogelijk maken van hennepteelt strafbaar is. De maximum straf bedraagt een gevangenisstraf van 3 jaar of een geldboete van 81.000,=.

In de delictsomschrijving is aangegeven dat strafbaar is degene die ruimten voorhanden heeft (de verhuurder) en die ruimten in gebruik geeft

waarvan hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat deze bestemd zijn tot het plegen van een van de in artikel 11, derde en vijfde lid, strafbaar gestelde feiten

.

Naar aanleiding hiervan hebben diverse publicaties het licht gezien, waarin betoogd wordt dat een verhuurder die zijn huurder niet goed screent en, na het sluiten van de huurovereenkomst, controleert strafbaar is. Er wordt gesteld dat op de verhuurder een onderzoeksplicht rust. Deze publicaties berusten echter op een onjuiste interpretatie van de wet, hetgeen blijkt uit de parlementaire behandeling.

In de parlementaire behandeling is vanzelfsprekend niet gediscussieerd over dat het strafbaar is ruimten te verhuren, waarvan de verhuurder weet dat er hennep in geteeld gaat worden. Het criterium ernstige reden heeft om te vermoeden heeft wel tot discussie geleid. In die discussie (

32842, Handelingen Eerste Kamer 12 november 2014

) heeft de Minister het volgende gezegd:

Met het begrip "ernstige reden om te vermoeden" wordt in de strafbaarstelling gedoeld op de zogeheten bewuste culpa, zijnde de zware vorm van schuld die direct tegen voorwaardelijk opzet aanhangt. Dat heb ik ook in de Kamerstukken tot uitdrukking willen brengen. Ik heb daarin aangegeven dat bij "ernstige reden om te vermoeden" sprake moet zijn van een situatie waarin elk weldenkend mens het handelen achterwege had gelaten, omdat het voor hem of haar duidelijk was dat hij of zij daarmee het plegen van een Opiumwetdelict zou faciliteren.

en

Ik benadruk dat met de nieuwe bepaling geen algemene onderzoeksplicht wordt geïntroduceerd voor bijvoorbeeld verkopers bij de GAMMA en de tuincentra. Gewone onachtzaamheid of onoplettendheid leidt ook niet tot strafrechtelijke aansprakelijkheid. Ik vertrouw erop met het voorgaande een verduidelijking van het begrip "ernstige reden om te vermoeden" te hebben kunnen geven. Ik denk dat het goed is dat deze uitleg kraakhelder deel uitmaakt van de wetsgeschiedenis.

en

Als bij een lichtere vorm van schuld aansprakelijkheid zou ontstaan, moet een verkoper van bijvoorbeeld gloeilampen of een verhuurder al snel nagaan wat de bestemming van de lamp of van de woonruimte is. Op hem rust een zekere onderzoeksplicht, die redelijk ver gaat, dit om strafrechtelijke aansprakelijkheid te ontlopen. Deze kant gaat de voorgestelde strafbaarstelling niet op. [onderstreping:FvB]

en

De heer Swagerman heeft gesproken over de situatie van de verhuurder en over een verklaring van goed gedrag. Ook voor verhuurders geldt uiteraard dat zij zich bewust moeten zijn van het feit dat bepaalde categorieën woningen en bedrijfspanden mogelijk door criminelen worden misbruikt voor hennepteelt. Zij moeten alert zijn op signalen van hennepteelt. Men kan zich daarbij van alles voorstellen, bijvoorbeeld klachten over stank, het onbewoond laten van gehuurde panden, het aanbrengen van geblindeerde deuren en ramen of bedrijvigheid op vreemde momenten. Als die signalen er duidelijk zijn, mag vervolgens actie van de zijde van de verhuurder worden verwacht. Anders valt zijn gedrag mogelijk te kwalificeren als het aanbieden van ruimte, waarvan men het ernstige vermoeden heeft dat die dient voor hennepteelt. Er is geen sprake van een algemeen geldende onderzoeksplicht die zou rusten op de verhuurders en andere dienstverleners.

Uit deze toelichting van de Minister blijkt dat een gewoon oplettend verhuurder niet snel geacht zal worden strafbaar te hebben gehandeld. Uiteraard verdient het vanuit het (andere) eigen belang van de verhuurder wel aanbeveling om potentiële huurders zorgvuldig te screenen en regelmatig te controleren of het gehuurde niet voor hennepteelt wordt gebruikt (neem hiervoor een bepaling in de huurovereenkomst op). Hennepteelt is immers iets wat vaak gepaard gaat met illegale stroomafname en dus gevaar voor het afbranden van het gehuurde en dergelijke huurders laten het gehuurde ook vaak in deplorabele staat achter.

Gerelateerde info:

Artikel delen