Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Stand van zaken toezeggingen Omgevingswet participatieproces, nulmetingen monitoringsprogramma en ontsluiten van milieu-informatie

"Op 3 oktober jl. ontving ik uw brief, waarin u mij verzoekt om uiterlijk 25 oktober 2019 aan te geven, of u uiterlijk 29 november 2019 geïnformeerd kunt worden over de afdoening van toezeggingen T02255, T02439, T02442 en T02444 inzake de stelselwijziging van het omgevingsrecht, zodat u deze informatie kunt betrekken bij de plenaire behandeling van het wetsvoorstel Invoeringswet Omgevingswet 1)."

30 oktober 2019

Bijgaand vindt u de stand van zaken van de betreffende toezeggingen.

Over toezegging T02255, bespreekbaar maken van het participatieproces met medeoverheden, heb ik u reeds geïnformeerd op 5 juli 2017 2). Sinds die tijd is er veel gebeurd rondom het thema participatie. Op 17 mei 2019 heb ik u per brief 3) geïnformeerd over de actuele stand van zaken wat betreft participatie in het kader van de Omgevingswet. Daarnaast bevatte deze brief een uitgebreide toelichting van alle activiteiten rondom participatie die er vanuit het interbestuurlijke implementatieprogramma Aan de slag met de Omgevingswet worden ondernomen. Ik beschouw deze toezegging als uitgevoerd.

Op 30 mei 2017 heeft mijn ambtsvoorganger toegezegd (T02439), dat het parlement jaarlijks over de uitkomsten van de monitor over het implementatieprogramma zal worden geïnformeerd. Continue monitoring is een heel belangrijk onderdeel van dit programma. Deze implementatiemonitor wordt dan ook pas afgerond nadat de Omgevingswet in werking is getreden. Na inwerkingtreding zal de monitoring overgaan in een monitor over de uitvoering van de Omgevingswet. In de brief van 27 juni 2019 4) vindt u de meest recente informatie over de stand van zaken van de monitor.


Hierin worden ook de nieuwe resultaten van de monitor meegenomen.

U ontvangt, zoals ik u eerder heb toegezegd, voor 2 december 2019, de integrale voortgangsbrief over de regelgeving en de implementatie van de Omgevingswet. Hierin worden ook de nieuwe resultaten van de monitor meegenomen.

Met betrekking tot de toezegging T02442, over het uitvoeren van een nulmeting in het kader van het monitoringsprogramma, heb ik u op 21 februari 2019 per brief 5 geïnformeerd over drie nulmetingen (fysieke leefomgeving, dienstverleners/omgevingsplanners en overige belangstellenden). De vierde nulmeting, gericht op de kenmerken van vergunningverlenings-, toezicht en handhavingsprocessen voor de rechtspraak, zit op dit moment in de afrondingsfase. U wordt hier uiterlijk in het tweede kwartaal 2020 over geïnformeerd.

Met betrekking tot toezegging T02444, over het ontsluiten van milieu-informatie en het vormgeven van de gegevenskwaliteit daarop, kan ik u het navolgende melden. Ontsluiting van milieu-informatie vindt niet in het basisniveau van het DSO plaats, maar zal in de komende jaren via uitbouw van het DSO steeds verder vorm krijgen. In dat kader wordt bezien hoe gegevenskwaliteit van deze informatie op een goede manier vorm kan krijgen. In de tussentijd is milieu- informatie wel digitaal beschikbaar. Overheden en daaronder vallende diensten en kennisinstituten beschikken namelijk al over veel informatie over de fysieke leefomgeving. Deze wordt in het kader van de eigen taakuitoefening door deze bron houdende overheden en diensten verzameld. Veel van deze informatie wordt ook al gedeeld via bijvoorbeeld eigen websites. Die informatie is er en blijft ook bij inwerkingtreding van de Omgevingswet beschikbaar.

1) Kamerstukken 34 986
2) Kamerstukken I, 2016/17, 33 118, nr. AC
3) Kamerstukken I, 2018/19, 34 986, nr. B
4) Kamerstukken I 2018/19, 33 118, nr. AV

Artikel delen