Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Rekenkamer publiceert resultaten onderzoek natuurcompensatie Overijssel

De Rekenkamer Oost-Nederland komt in haar rapport ”Natuur goed maken” tot de conclusie dat de compensatie van natuur van het Natuurnetwerk Nederland niet altijd volledig en goed wordt uitgevoerd. De provincie Overijssel spant zich te weinig in om de uitvoering van de compensatiemaatregelen te volgen en laat mogelijkheden om een tijdige uitvoering te bevorderen onbenut. Wel ziet de Rekenkamer dat er aandacht is voor het zo veel mogelijk beperken van de negatieve effecten van projecten op de natuur.

Rekenkamer Oost-Nederland 12 december 2019

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In beschermde natuurgebieden mag in principe niet gebouwd worden. Alleen onder strikte voorwaarden worden projecten, zoals de uitbreiding van een weg, toegestaan. De natuur die daarbij verloren gaat moet gecompenseerd worden. De maatregelen die daarvoor getroffen moeten worden, zijn vastgelegd in een compensatieplan. De Rekenkamer heeft in het veld gekeken naar de daadwerkelijke realisatie van deze nieuwe compensatienatuur. Daarbij viel op dat de compensatie niet altijd volledig is uitgevoerd of dat de kwaliteit van de gerealiseerde natuur niet hoog genoeg is. Door de maatregelen anders uit te voeren en meer aandacht te hebben voor onderhoud, is meer winst voor de natuur te behalen. Een suggestie daarvoor is dat de provincie zelf natuur ontwikkelt die kan dienen als compensatienatuur in de vorm van een compensatiepoule. Dit maakt bovendien het compenseren, met name voor kleinere ondernemers, eenvoudiger.

Compensatie is noodzakelijk om het totaaloppervlak aan natuurgebieden en de kwaliteit hiervan te behouden. Om dit te realiseren, is het volgens de Rekenkamer van belang dat de provincie er op toe ziet dat goede compensatie-afspraken worden gemaakt én dat deze worden nagekomen. De Rekenkamer concludeert dat de provincie hier beperkt zicht op heeft, onder andere omdat zij de uitvoering van de compensatie niet monitort. Ook stelt de provincie geen concrete termijn waarbinnen compensatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd. De Rekenkamer beveelt daarom aan om de uitvoering compensatiemaatregelen actief te monitoren en een termijn te gaan stellen.

De provincie probeert projecten in natuurgebieden zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer desondanks (onder strikte voorwaarden) toestemming werd verleend, was in praktisch alle gevallen aandacht voor het zo veel mogelijk beperken van de negatieve effecten van het project op de natuur. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een voorziening waardoor dieren veilig een weg kunnen passeren. Ook bleek de totale oppervlakte van compensatielocaties groter te zijn dan de oppervlakte die was aangetast. Natuurcompensatie draagt daarmee bij aan het vergroten van het Natuurnetwerk Nederland.

Downloads:

Bestuurlijke Nota

Over de Rekenkamer Oost-Nederland

De Rekenkamer Oost-Nederland is de rekenkamer voor de provincies Gelderland en Overijssel. Wij doen onafhankelijk onderzoek naar de uitvoering van het provinciaal beleid. De onderzoeksrapporten zijn openbaar en worden behandeld in de vergaderingen van Provinciale Staten. Provinciale Staten besluiten vervolgens wat er met de conclusies en aanbevelingen gedaan wordt.

Op deze wijze draagt de Rekenkamer Oost-Nederland bij aan de kwaliteit van het provinciaal bestuur en aan het vergroten van de publieke verantwoording.

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de voorzitter van de Rekenkamer Oost-Nederland, de heer Mekel: 06-11794392 of met mevrouw Mathijssen, secretaris-directeur van de Rekenkamer via 0570-665800. Het rapport is te downloaden van onze website www.rekenkameroost.nl. Daar treft u ook meer informatie aan over de organisatie en de werkwijze van de Rekenkamer Oost-Nederland.

Artikel delen