Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Provinciale Staten stemmen in met bieden van volledige schadeloosstelling

Met een ruime meerderheid van 39 stemmen voor en 11 tegen hebben Provinciale Staten woensdag 6 maart besloten in 7 gebieden voor de natuurrealisatie de grondeigenaren volledige schadeloosstelling te willen bieden. Dit middel wordt toegevoegd aan de ‘instrumentenkoffer’ die er is om ervoor te zorgen dat in 2027 de provincie het Natuurnetwerk Nederland (NNN) af heeft. Volledige schadeloosstelling betekent dat grondeigenaren in de 7 gebieden extra vergoeding krijgen voor hun onkosten als ze hun grond aan de provincie verkopen.

Provincie Zuid-Holland 7 maart 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het aanleggen van het Natuurnetwerk is een afspraak die de provincie in 2013 met het Rijk heeft gemaakt.

De provincie wil graag samenwerken met de grondbezitters in het Natuurnetwerk en voert over de natuurontwikkeling gesprekken met eigenaren. Tot nu toe konden grondeigenaren en (agrarisch) ondernemers kiezen tussen zelf natuur aanleggen op eigen grond, zich vrijwillig laten uitkopen of grondruil. Die drie regelingen zijn echter minder ruimhartig dan Zuid-Holland graag zou zien. Zo konden grondbezitter geen vergoeding krijgen voor onkosten die zij maakten bij verkoop of ruil. Met het aanbieden van volledige schadeloosstelling komt die ruimte er nu wél.

Het bieden van schadeloosstelling vereist wel de bereidheid om zo nodig over te gaan tot onteigening voor natuur, omdat anders sprake is van (verboden) staatssteun.

De 7 gebieden waar aanspraak kan worden gemaakt op de volledige schadeloosstelling zijn: Schapengors, Slikken van Flakkee, Hoge boezem Kinderdijk, De Groene Waterparel, Westplaat Buitengronden, Polder Blokweer en de Binnenduinrand van Goeree. Buiten deze gebieden en de eerder aangewezen gebieden Krimpenerwaard en Westveen kan de provincie Zuid-Holland geen volledige schadeloosstelling bieden voor de realisatie van natuur.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.