Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Register Kwaliteitsborgers

Op dit moment zitten er geen kwaliteitsborgers op de bank in afwachting van het moment waarop wettelijke kwaliteitsborging, uit te voeren door marktpartijen, een feit is. Die mensen zijn er nu niet, althans, in aantal, bij lange na niet voldoende.

Pieter Plass 20 april 2017

Impuls marktwerking

De vraag naar wettelijke kwaliteitsborging, bij inwerkingtreding wet alle vergunningplichtige bouwactiviteiten binnen gevolgklasse 1, hebben we wel voldoende helder. Dat is een hele kluif. Het aanbod aan (aspirant) kwaliteitsborgers hebben we helemaal niet helder. Dit constateren is één, maar wat doe je er aan? Misschien begint het met het inzichtelijk maken en het meer op gang brengen, zaken organiseren die helpen bij het matchen van vraag en aanbod.

Wat kan het Register kwaliteitsborgers?

Het

register

is een initiatief om precies dat te doen: vraag en aanbod op het gebied van kwaliteitsborging bij elkaar brengen.

Kwaliteitsborgers etaleren de dienstverlening en wie op zoek is naar een kwaliteitsborger zijn vraag. Op deze manier kunnen opdrachtgevers aanbiedingen van kwaliteitsborgers ontvangen en dé kwaliteitsborger worden geselecteerd.

Kwaliteitsborgers worden op deze manier beter vindbaar: wie in welke sector(en) actief is, het specialisme, eventuele erkenningen, certificering, werkgebied, gevolgklasse(n), alle aspecten relevant voor de dienstverlening.

Voor het adverteren van werkaanbod hebben we het over de geplande bouwactiviteiten, de locatie, de startdatum/planning en waar de adverteerder precies een aanbieding voor wenst.

Op de plek waar kwaliteitsborgers en opdrachtgevers elkaar kunnen ontmoeten is het logisch om meer relevante informatie over kwaliteitsborging vindbaar te maken. Denk hierbij aan informatie over de wet, instrumenten, opleidingen, trainingen, het linken van applicaties, tools verzin het maar. Hier kan de

register

omgeving een rol in gaan vervullen.

Wat is in ontwikkeling - in relatie tot het register?

Voor kwaliteitsborgers wordt gewerkt aan de mogelijkheid om, gebaseerd op inspectielijsten per aandachtsgebied, controlewerkzaamheden uit te voeren. Hiermee wordt de mogelijkheid geboden een bouwdossier aan te leggen, te rapporteren over uitgevoerde controlewerkzaamheden en stakeholders toegang tot de informatie te bieden. Dit kan mogelijk voor een specifiek doel en, naar verwachting, bij inwerkingtreding van de wet, ten behoeve van wettelijke kwaliteitsborging. Dit wordt mogelijk door de koppeling met

Bouwdossier.nl

. Ook wordt gewerkt aan andere koppelingen met het

register

en de

Bouwdossier.nl

omgeving. Het

register

is een belangrijk vertrekpunt voor rolspecifiek gebruik van gekoppelde applicaties, hierbij begint het met de rol die (aspirant) kwaliteitsborgers hebben.

Er zijn acties nodig. Er is marktwerking nodig. Mogelijk helpt de marktplaatsomgeving van het

register

om het matchen van vraag en aanbod meer op gang te brengen.

Artikel delen