Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Provincie Flevoland brengt wensen gebruikers digitaal stelsel Omgevingswet in beeld

"Op 14 maart heeft Jaap Lodders, gedeputeerde van de provincie Flevoland, de rapportage ‘Omgevingswet – wensen van gebruikers voor digitaal werken’ aangeboden aan DG Chris Kuijpers van IenM, DG Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat en Ineke van der Hee, programmadirecteur Aan de slag met de Omgevingswet."

Rijksoverheid 1 april 2016

Provincie Flevoland brengt wensen gebruikers digitaal stelsel Omgevingswet in beeld

De gebruiker centraal

Velen hebben een beeld bij wat de wensen van de gebruiker zijn bij de vormgeving van het digitale stelsel voor de Omgevingswet. Dit is regelmatig onderwerp van gesprek. Maar het was de gebruikers zélf nog niet gevraagd. Dit vroeg om actie. De provincie Flevoland heeft de handschoen opgepakt en een interviewronde verzorgd onder verschillende groepen gebruikers uit de totale onderdelen van de beleidscyclus: van het opstellen van een visie, programma, verordening, omgevingsplan, projectbesluit, vergunning, de uitvoeringsfase tot monitoring en dataverzameling. Bij de interviews is steeds doorgevraagd op de handelingen die verricht worden voor het werk.

De provincie levert zo een bijdrage aan de bouw van een stelsel dat de gebruiker daadwerkelijk helpt. Voor de provincie zelf levert de interviewronde een beeld op dat wordt gebruikt om goed te anticiperen op de Omgevingswet.

Drie aandachtspunten

Gedeputeerde Lodders vroeg tijdens de overhandiging speciale aandacht voor de volgende punten:

  • De digitalisering is geen wondermiddel om de Omgevingswet foutloos te laten lopen: het ondersteunt de menselijke uitvoering, die nodig is om het maatwerk te leveren dat de Omgevingswet beoogt.

  • Bouw het systeem op álle gebruikers en maak onderscheid; op dit moment zijn er gebruikersgroepen die niet worden geïdentificeerd.

  • Het digitale stelsel bevat niet alles. Zo zijn subsidiegegevens niet in het stelsel gevat. Voor realisatie van een project is ook informatie van buiten de Omgevingswet nodig. Het is dan ook de kunst om reële verwachtingen te geven.

Het rapport is dankbaar in ontvangst genomen en als zeer bruikbaar ervaren. Complimenten zijn gegeven voor initiatief en inhoud.

Download hier het rapport.

Artikel delen