Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

PAS: herziening en vragen aan Hof van Justitie

Welke ontwikkelingen zijn er rondom het Programma Aanpak Stikstof? De VNG zet er twee voor u op een rij: de herziening en de vraag of het PAS in overeenstemming is met de Vogel- en Habitatrichtlijn.

VNG 19 juli 2017

Herziening PAS

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) wordt deze zomer herzien. Met het PAS wordt gestreefd naar een vermindering van stikstof, een sterkere natuur en economische ontwikkeling.

Deze herziening is het gevolg van actualisatie van AERIUS Monitor, het online rekeninstrument van het PAS. Het belangrijkste inhoudelijke onderdeel van de actualisatie is:

  • het aanvullen van de al in AERIUS opgenomen leefgebieden met recent beschikbaar gekomen kaarten van leefgebieden van soorten. Daarmee zijn de kaarten van alle voor stikstof gevoelige leefgebieden compleet.

  • Daarnaast zijn enkele emissiefactoren geactualiseerd en enkele wijzigingen in de lijst prioritaire projecten doorgevoerd.

Van 14 juli t/m 7 september wordt het herziene programma ter inzage gelegd en kan een ieder een zienswijze indienen. De documenten die ter inzage gaan zijn:

  • de wijzigingen in het Programma Aanpak Stikstof 2015-2021

  • de geactualiseerde gebiedsanalyses

Prejudiciële vragen PAS

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 17 mei 2017 prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De Afdeling bestuursrechtspraak wil van het Hof van Justitie weten of het PAS in overeenstemming is met de Europese Habitatrichtlijn en dus juridisch houdbaar is.

Meer informatie

Hieronder vindt u meer informatie over de herziening van het PAS en een link naar het persbericht van de Raad van State.

Artikel delen