Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over voortgang sectorplan aanpak mestfraude

Minister Schouten (LNV) informeert de Tweede Kamer over de versterkte handhavingsstrategie mest. Dezelfde brief is ook aan de Eerste Kamer gestuurd.

23 oktober 2018

Op 28 september jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over de versterkte handhavingsstrategie mest. Deze handhavingsstrategie geeft mijn inzet weer om, samen met de partners in het publieke domein, de naleving van de mestregelgeving te verbeteren. De handhavingsstrategie is onafhankelijk van het sectorplan van aanpak om fraude met mest tegen te gaan. Dat laat onverlet dat ik voortvarende uitvoering van het sectorplan cruciaal acht. De aanpak van fraude met mest is immers allereerst de verantwoordelijkheid van de sector zelf is. Ik heb dan ook aangegeven dat ik nauwlettend toe blijf zien op voortvarende uitvoering van het sectorplan en uw Kamer separaat zou informeren over de stand van zaken hieromtrent. Met deze brief geef ik invulling aan deze toezegging.

De sector heeft in het plan van aanpak Samenwerken in een eerlijke keten (zie mijn brief van 20 december 2017) beschreven hoe ze haar eigen verantwoordelijkheid vorm geeft. Een belangrijk onderdeel van het plan van aanpak van de sector is de opzet van een systeem van private ketenborging met onafhankelijke certificering daarin. De sectororganisaties hebben mij een gedetailleerd planningsschema gepresenteerd voor de ontwikkeling van een certificeringschema dat zomer 2019 open staat voor deelneming door bedrijven. De sectororganisaties bieden ondernemers daarnaast ook hulp bij het inzichtelijker maken van hun bedrijfsvoering door bijvoorbeeld een mestscan, de Kringloopwijzer, adviesgesprekken en het publiceren van mest-bandbreedtes. Bestuurlijke verantwoordelijkheid wordt onder meer getoond door het ondertekenen van een integriteitsverklaring.

Als opmaat naar de private ketenborging is in september 2018 de online gedragscode Keurmest gelanceerd (www.keurmest.nl). Ondernemers kunnen op deze website in een openbaar register een gedragscode ondertekenen. Dit maakt het mogelijk dat ondernemers elkaar onderling kunnen aanspreken en aangeven alleen zaken te willen doen met ondernemers die ook deze gedragscode ondertekenen.

Ik heb er bij de sector op aangedrongen om de certificerende instelling of conformiteitsbeoordelingsinstantie te laten accrediteren door de Raad van Accreditatie (RvA), aan de hand van ISO-normen. Op deze manier wordt de betrouwbaarheid van het certificeringssysteem gewaarborgd. -normen. Op deze manier wordt de betrouwbaarheid van het certificeringssysteem gewaarborgd.

Ik verwacht dat ondernemers die volgens de regels willen werken zich aan het schema kunnen en zullen houden. Ondernemers die dat niet willen of kunnen zullen zich aan de maatschappij moeten verantwoorden. In mijn beleid categoriseer ik deze ondernemers als ondernemers met een hoog risicoprofiel.

Artikel delen