Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Een nieuw normen- en handhavingstelsel voor Schiphol en enkele andere wijzigingen – deel II

Hierbij een tweede blogbericht over het wetsvoorstel aangaande een nieuw normen- en handhavingstelsel voor Schiphol en enkele andere wijzigingen. In dit bericht behandelen wij het nieuwe normen- en handhavingstelsel.

Tijn Kortmann en Pieter Swagemakers 5 april 2016

Tot slot worden twee bestaande overlegplatforms (CROS en Alderstafel) samengevoegd in de Omgevingsraad Schiphol. Op 8 maart 2016 heeft de Eerste Kamer dit

wetsvoorstel als hamerstuk afgedaan

.

Terugblik en vooruitblik

In een

eerder blogbericht

gingen wij reeds in op de mogelijkheid om ook bij bestemmingsplan van het Luchthavenindelingsbesluit af te wijken (mits de minister van I&M een vvgb afgeeft).

In een derde blogbericht gaan wij in op het gedeelte reparatiewetgeving dat in het wetsvoorstel is opgenomen en op het feit dat de minister van BZK het wetsvoorstel referendabel heeft verklaard.

In dit bericht gaan wij eerst in op het nieuwe normen- en handhavingsstelsel voor Schiphol. Ten tweede behandelen wij de nieuwe Omgevingsraad Schiphol.

Nieuw normen- en handhavingsstelsel voor Schiphol

Het oude stelsel van normen- en handhaving voor Schiphol bestond uit vastgestelde geluidszones rond de luchthaven. Nadeel van dit stelsel was dat de geluidszones op geen enkel punt mochten worden overschreden. Een gerichtere vorm van bescherming was gewenst, zodat een directere relatie zou ontstaan met de aanwezige bebouwing. Hiertoe werd een stelsel ontwikkeld met handhavingspunten, waarbij per handhavingspunt grenswaarden werden vastgesteld. Dit is het huidige systeem.

Het huidige systeem, waarbij wordt gewerkt met 35 handhavingspunten, blijkt in de praktijk te complex en te weinig inzichtelijk te zijn. Gestuurd wordt namelijk op het voorkomen van overschrijding van grenswaarden bij de handhavingspunten. Als bij een punt een overschrijding dreigt bij een landingsbaan waar relatief weinig geluidgehinderden zijn, dan moet nu worden uitgeweken naar een baan met redelijk veel geluidgehinderden.

Daarom is nu een nieuw systeem ontwikkeld. Dit nieuwe systeem wordt aangeduid als regels voor strikt preferentieel baangebruik. Afhandeling van vliegverkeer vindt steeds op de meest geluidpreferente manier plaats. Ingezet moet worden op de meest geluidpreferente combinatie van banen. Anders gezegd: het wetsvoorstel introduceert regels over welke banen en routes onder welke condities kunnen worden ingezet.

De meest geluidpreferente combinatie wordt bepaald door te bezien welke combinatie het minste aantal ernstig gehinderden oplevert. Omstandigheden die van belang zijn bij het bepalen van deze combinatie, zijn bijvoorbeeld weersomstandigheden, de hoeveelheid aanwezig daglicht en de baanbeschikbaarheid. Deze regels zullen worden opgenomen in het Luchthavenverkeersbesluit Schiphol (LVB).

Wij houden de gaten in hoeverre het nieuwe stelsel van normen en handhaving in de praktijk tegemoet komt aan de doelstellingen. In een voorbereidend advies haalde professor Michiels de zorgen van sommige omwonenden en organisaties aan, dat het onder het nieuwe stelsel mogelijk is dat de regels niet worden overschreden en men binnen de grenswaarden blijft, maar dat op bepaalde plaatsen toch een onevenredig grote mate van geluidbelasting optreedt.

Nieuw overlegplatform: de Omgevingsraad Schiphol

Schiphol blijft in ontwikkeling, hetgeen vraagt om continu overleg tussen de luchthaven, centrale en decentrale overheden en de omgeving. Op dit moment bestaan er twee overlegplatforms: de Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Schiphol (CROS) en de Alderstafel. De CROS vervult kort gezegd taken op het regionale vlak, waar de Alderstafel een adviesfunctie heeft op strategisch niveau. Beide taken worden ondergebracht in de nieuw op te richten Omgevingsraad Schiphol.

Een verandering die het wetsvoorstel met zich brengt is dat thans in de CROS onder meer vertegenwoordigers zetelen van gemeenten in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. In de Omgevingsraad zal, naast de genoemde provincie, ook provincie Flevoland een plek aan tafel krijgen. De gemeenten binnen deze vier provincies die vertegenwoordigers mogen afvaardigen worden, zullen bij ministeriële regeling worden vastgesteld.

Klik hier voor meer artikelen van Stibbe

Artikel delen