Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

De programmatische aanpak stikstof: komt de PAS van pas?

Stikstofbelasting in veel Natura 2000-gebieden is een bekend probleem. In en nabij Natura 2000-gebieden waarin de achtergrond depositiewaarde de kritische depositiewaarde overschrijdt is vergunningverlening op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 geen sinecure. De wetgever is daarom in actie gekomen. Op 19 juni 2013 heeft zij een voorstel van wet ingediend: Wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 (programmatische aanpak stikstof). De programmatische aanpak stikstof (”PAS”) moet ervoor zorgen dat economische ontwikkeling en het op termijn realiseren van de doelen in Natura 2000-gebieden hand in hand gaan.

26 juni 2015

Stikstofbelasting in veel Natura 2000-gebieden is een bekend probleem. In en nabij Natura 2000-gebieden waarin de achtergrond depositiewaarde de kritische depositiewaarde overschrijdt is vergunningverlening op grond van de Natuurbeschermingswet 1998 geen sinecure. De wetgever is daarom in actie gekomen. Op 19 juni 2013 heeft zij een voorstel van wet ingediend: Wijziging van de Natuurbeschermingswet 1998 (programmatische aanpak stikstof). De programmatische aanpak stikstof (

PAS

) moet ervoor zorgen dat economische ontwikkeling en het op termijn realiseren van de doelen in Natura 2000-gebieden hand in hand gaan.

De PAS is in april 2014 aangenomen door de Tweede Kamer en in oktober 2014 door de Eerste Kamer. Inmiddels is duidelijk dat de PAS en daarmee samenhangende regelgeving op 1 juli aanstaande in werking zal treden.

De praktijk wijst echter uit dat de PAS voor velen (nog) een onduidelijk instrument is. In het tijdschrift Bouwrecht is daarom een artikel verschenen dat de PAS op hoofdlijnen nader beschouwt. Hierdoor wordt hopelijk duidelijk wat de PAS is, hoe het werkt en wat er verandert per 1 juli aanstaande. De auteurs van dit artikel zijn Derek Sietses en Annemarie Drahmann.

U kunt het artikel

hier

downloaden.

Artikel delen