Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Blue Deal uitgebreid tijdens actiejaar voor klimaatadaptatie

"De Global Commission on Adaptation start 25 september met ‘the Year on Action’ tijdens de UN Climate Change Summit, de klimaattop in New York. De commissie roept landen en organisaties op om meer te doen aan klimaatadaptatie. Als onderdeel hiervan maakt minister Cora van Nieuwenhuizen bekend dat de Blue Deal wordt uitgebreid."

25 september 2019

De Blue Deal is het gezamenlijke internationale programma van de Nederlandse waterschappen en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Het doel is om 20 miljoen mensen in 2030 te helpen aan schoon, voldoende en veilig water. Het programma breidt uit van 11 naar 17 partnerschappen in 14 landen in het kader van het actiejaar. Zo willen zij andere landen helpen om te gaan met klimaatverandering.

Kwetsbare gebieden weerbaar maken

Vorig jaar is op initiatief van Van Nieuwenhuizen de Global Commission on Adaptation opgericht, met leden als Ban Ki-moon, Kristalina Georgieva en Bill Gates. De commissie presenteerde eerder in seklimaaptember een rapport waaruit blijkt dat er wereldwijd meer actie nodig is om kwetsbare gebieden weerbaar te maken tegen extreme weersomstandigheden. De commissie start daarom nu met het actiejaar.

Tijdens het actiejaar staan op het gebied van klimaatadaptatie 8 onderwerpen centraal. Voor ieder onderwerp daagt de commissie overheden uit om actie en tastbare resultaten te versnellen via een Action Track. Dit kan betekenen dat overheden politieke, technische en financiële steun mobiliseren voor bestaande initiatieven, maar ze kunnen ook nieuwe initiatieven opzetten.

Volgend jaar resultaten

Het actiejaar start in New York tijdens de UN Climate Change Summit en eindigt op 22 oktober 2020 tijdens de Climate Summit in Nederland. Dan presenteren alle Action Tracks hun resultaten.

Artikel delen