Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Helft Nederlanders heeft overlast door hitte

Steeds meer Nederlanders ervaren de negatieve effecten klimaatverandering. Zo heeft bijna de helft van alle Nederlandse balkon- en tuinbezitters overlast door hitte. Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek onder 1.058 Nederlanders met een tuin of balkon. Daarnaast heeft één van de drie ondervraagden te maken met wateroverlast door extreme regen. Een jaar geleden was dat nog één van de vier ondervraagden.

Kennisportaal Klimaatadaptatie 29 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De gevolgen van hitte worden vooral gevoeld in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Oost-Nederland. Ruim 50 procent van de ondervraagden die daar woont, ervaart overlast door hitte.

In Zuid-Nederland is het grootste probleem wateroverlast door extreme regen. Daar zegt 40 procent van de ondervraagden dat ze hiermee te maken hebben.

Tuinen liggen toch nog vol tegels

Een groenere tuin helpt om hitte- en wateroverlast te verminderen. Negen van de tien ondervraagden weet dat. Toch heeft nog altijd een kwart van hen een volledig versteende tuin. Daarbij heeft maar 45 procent van de ondervraagden het afgelopen jaar zijn of haar tuin of balkon vergroend. Een jaar geleden was dat nog 49 procent.

Tegen de tegeltax

Wie is er verantwoordelijk voor de verdere vergroening van dorpen en steden? Tachtig procent van alle ondervraagden wijst naar het Rijk. Toch is zes van de tien ondervraagden fel tegen een verplichte belasting op tegels in de tuin. Opvallend is dat Nederlanders met een modaal tot twee keer modaal inkomen de grootste tegenstanders zijn: 63 procent van hen is tegen een tegeltax.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.