Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Bestuurlijke partners ondertekenen beheerovereenkomst DSO-LV

De VNG heeft namens gemeenten de Beheerovereenkomst Digitaal Stelsel Omgevingswet Landelijke Voorziening DSO-LV ondertekend. Tijdens de buitengewone algemene ledenvergadering op 30 november jongstleden hebben de VNG leden ingestemd met het voorstel.

VNG 26 december 2018

Overeenkomst binnen bestaande kaders

De uitwerking van de beheerovereenkomst past binnen bestuurlijke en financiële kaders zoals vastgelegd in het Bestuursakkoord 2015 en Hoofdlijnenakkoord financiële afspraken stelselherziening in 2016. Voor gemeenten is het van groot belang dat het beheer DSO-LV tijdig en goed geregeld is, omdat dit gemeenten de mogelijkheid geeft om sturing te hebben op de kosten van het beheer van het DSO-LV én voldoende tijd te hebben om te kunnen oefenen met en voorbereiden op het in gebruik nemen van het DSO-LV.

Inhoud overeenkomst

De overeenkomst regelt onder andere de inhoud en de uitvoering van de beheertaak, de financiering en de samenwerkingsafspraken voor een optimale werking van het DSO-LV (landelijke voorziening). Ook het uitvoeren van evaluaties en het nemen van besluiten hierover, geschilbeslechting, looptijd en procesafspraken voor eventuele toekomstige uitbouw van het DSO-LV zijn opgenomen in de beheerovereenkomst.

Beheer

De partijen spraken ook de intentie uit om het Kadaster in 2019 de opdracht te gunnen voor het tactisch beheer. Het ministerie van BZK neemt namens de interbestuurlijke partijen het strategisch beheer op zich. Het organiseren van het beheer DSO-LV is gedetailleerd uitgewerkt in een beheerarrangement en een beheerovereenkomst DSO-LV, welke opvraagbaar zijn bij VNG.

Kosten

Gemeenten gaan vanaf 1 januari 2020 meebetalen aan de kosten van beheer DSO-LV is 1 januari 2020. Het beheerarrangement wordt afgesproken voor 10 jaar, met een evaluatie in 2026, gelijktijdig met de evaluatie van de Omgevingswet. Het vaste bedrag dat jaarlijks ten laste wordt gebracht aan het Gemeentefonds is 18 miljoen tot en met 2023 en wordt herzien voor de periode daarna.

Meer informatie

Artikel delen