Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Verduurzamingstool buitenverlichting voor gemeenten online

Gemeenten hebben bij de vernieuwing van buitenverlichting veel opties. Met energiezuinige alternatieven kunnen ambities uit gemeentelijke klimaatplannen concreet worden ingevuld. Om beleidskeuzes makkelijker te maken, ontwikkelde de VNG samen met CE Delft en Tauw, in afstemming met 30 gemeenten, een tool. 

VNG 20 maart 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat financierde deze uit de Klimaatenvelop. De online rekentool helpt duurzaamheidsmanagers en betrokkenen bij de inkoop van openbare verlichting bij het maken van duurzame keuzes in de vervanging van buitenverlichting qua energieverbruik, materialen en kostenvermindering.

De online rekentool geeft basisinformatie over kosten en baten van verschillende LED-scenario’s ten behoeve van het opstellen van een LED-(meerjaren)programma, assetmanagement, programmabegroting of strategische verkenning. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een verlichtingsareaal in enkele hoofdcategorieën. De tool is niet bedoeld om een concrete aanbesteding voor te bereiden.

De tool gaat in op vragen als: Wat zijn de effecten op CO2-besparing en elektriciteitskosten? Wat is het effect van een interne CO2-prijs op maatschappelijke besparingen (in euro’s uitgedrukt)?

Ervaringen en data

CE Delft en Tauw ontwikkelden de rekentool voor de VNG. Zij namen daarbij kentallen en Nederlandse praktijkcijfers rondom LED-verlichting in de tool mee, onder meer van de gemeente Amsterdam. In een LED-scenariostudie is gekeken naar Total Cost of Ownership, CO2-footprint over de gehele keten, de MKBA-score van 8 scenario’s en 3 verschillende ambitieniveaus.

Edith Weersink, contractmanager LED-transitie van de Gemeente Amsterdam: 'Met de resultaten van de studie konden wij een overwogen besluit nemen voor de verduurzaming van de verlichting tegen acceptabele kosten. Ik vind het een goede ontwikkeling dat andere gemeenten, zowel grote, middelgrote als kleine, met deze rekentool nu ook weloverwogen verduurzamingskeuzes kunnen maken.'

Eric Pronk, beheerder openbare verlichting gemeente Zoetermeer is als tester betrokken geweest bij de tool: 'Het is belangrijk om besparingen in kosten en energieverbruik inzichtelijk te maken voor de managers binnen de gemeente en de raad. Op deze manier kan er draagvlak worden gecreëerd voor keuzes die we maken voor de vervanging door LED-verlichting.'

Voor vragen over deze tool, kunt u contact opnemen met co2@vng.nl.

Artikel delen