Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

‘Provincies lopen miljoenen mis door verdelingsfout in provinciefonds’

Door een fout in de verdeling van geld uit het provinciefonds lopen Noord-Holland en Zuid-Holland miljoenen mis. Dat stellen de provincies samen in een persbericht. Het tekort zou oplopen tot ongeveer ruim 75 miljoen euro in Noord-Holland en bijna 100 miljoen euro in Zuid-Holland.

7 maart 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Tram in Rotterdam. Foto: Skitterphoto / Pixabay

De provincies vinden de financiële gevolgen van deze weeffout onacceptabel hoog en luiden de noodklok. De provincies willen dat de beheerder van het fonds de fouten zo snel mogelijk repareert.

De provincies zijn voor hun grotendeels inkomsten afhankelijk van het provinciefonds, dat wordt uitgekeerd door het Rijk. Een verdeelmodel bepaalt de hoogte van de uitkering.

‘Twee fouten’

Bij de introductie van het huidige model in 2016 zijn twee fouten gemaakt, aldus Noord- en Zuid-Holland. Er zou een scheve verdeling zijn ontstaan over de verwerking van de kosten van de jeugdzorg en de kosten van het openbaar vervoer in beide provincies. Zij zouden daardoor een kleiner deel uit het fonds ontvangen dan waar zij recht op hebben.

Gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen van Zuid-Holland: “In 2017 heeft de Raad voor het Openbaar Bestuur geadviseerd de verdeling aan te passen. Zowel Noord-Holland als Zuid-Holland hebben vanaf de start erop vertrouwd dat beide weeffouten zouden worden gerepareerd.”

“Alle goede pogingen van provincies en het ministerie van Binnenlandse Zaken om er samen uit te komen ten spijt is er nog geen zicht op een oplossing. Deze vertraging leidt in Noord- en Zuid-Holland tot respectievelijk 31 miljoen euro en 36 miljoen euro aan gederfde inkomsten voor alleen al de jaren 2023 en 2024.”

“Onacceptabel vinden wij. Dit probleem moet nu worden opgelost. Het neemt niet weg dat wij samen met andere provincies optrekken om tot een nieuw verdeelmodel te komen.”

In gesprek met minsiter

De provincies hebben in een brief aan minister Hugo de Jonge laten weten dat zij willen dat het Rijk de verdelingsfouten in het fonds voor hen repareert zolang er geen nieuw verdeelmodel is. Zij willen graag zo snel mogelijk een gesprek met hem hierover.

Gedeputeerde Esther Rommel van Noord-Holland: “In de brief aan de fondsbeheerder doen wij twee voorstellen hoe beide verdelingsfouten binnen het huidige verdeelmodel kunnen worden opgelost. Er is haast bij.”

“Elk jaar uitstel betekent dat de fout groter wordt. De effecten worden dus steeds moelijker te dragen. Ook vragen wij, gezien de opgelopen vertraging, om te onderzoeken of de financiële effecten uit het verleden gecompenseerd kunnen worden.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

KENNISPARTNER

Daniëlle Roelands-Fransen

Daniëlle Roelands-Fransen