Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Tonnaer en de Omgevingswet

Zoals inmiddels waarschijnlijk wel bekend, is Tonnaer volop bezig met de komst van de nieuwe Omgevingswet. Samen met de gemeente Bussum werken we aan het omgevingsplan voor het gehele grondgebied van die gemeente. In de gemeente Oldenzaal is inmiddels ook het traject om te komen tot een omgevingsplan gestart.

3 februari 2015

Zoals inmiddels waarschijnlijk wel bekend, is Tonnaer volop bezig met de komst van de nieuwe Omgevingswet. Samen met de gemeente Bussum werken we aan het omgevingsplan voor het gehele grondgebied van die gemeente. In de gemeente Oldenzaal is inmiddels ook het traject om te komen tot een omgevingsplan gestart. Daarnaast werken we met de gemeente Meerssen samen aan de omgevingsvisie. Verder is interessant om te vermelden dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu ons heeft ingeschakeld om gemeenten te ondersteunen die via de Crisis- en herstelwet experimenteren met bestemmingsplannen met verbrede reikwijdte. Tot slot gaan we samen met viewerleverancier Tercera, Geonovum ondersteunen bij het maken van een demo omgeving voor het omgevingsplan. In dit artikel een korte update van deze projecten.

Omgevingsplan Bussum

Aan het concept voor het Omgevingsplan Bussum wordt volop gewerkt. Overigens moeten we formeel spreken van een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte omdat het plan gebaseerd is op de Crisis- en herstelwet. Maar feitelijk is het een experimenteel omgevingsplan, waarbij we vooruitlopen op de Omgevingswet.

Het omgevingsplan Bussum kent grotendeels een beheersmatig karakter, voor de bestaande woonwijken, beschermde dorpsgezichten, het centrumgebied, de spoorzone, het bedrijventerrein en de overige gebieden binnen de gemeente. Doelstellingen voor het omgevingsplan zijn deregulering, vereenvoudiging en het zoveel mogelijk integreren van alle bestaande regels op het gebied van de fysieke leefomgeving. Daarbij ontstaat meer flexibiliteit en meer ruimte voor kleine initiatieven: geen starre regels meer, maar waar mogelijk een globalere regeling. Ook het optimaal raadpleegbaar maken van het plan voor alle mogelijke partijen die het plan gebruiken is een belangrijk doel.

Dit laatste, maar zeker ook het integreren van zoveel mogelijk regelingen (en het daarmee ten volle benutten van de verbrede reikwijdte) maakt het Omgevingsplan Bussum tot een bijzonder plan.

Inmiddels is er een extra uitdaging ontstaan voor deze integratie van alle regelingen. In het voorjaar van 2014 hebben namelijk de provincie Noord-Holland en de gemeenten Naarden, Muiden en Bussum aangegeven een fusie te willen tussen deze drie gemeenten per 1 januari 2016. Medio 2015 komt het wetsvoorstel tot herindeling in de Tweede Kamer.

In dit fusietraject moeten al het beleid en alle verordeningen worden geharmoniseerd en geüniformeerd. Belangrijke doelstelling hierbij is vereenvoudiging en deregulering. Dit sluit dus prima aan op de doelstellingen van het omgevingsplan. Maar daarbij kan niet worden volstaan met het vereenvoudigen en dereguleren van alleen de verordeningen van Bussum. Alle verordeningen en regelingen van de drie gemeenten moeten tegen het licht worden gehouden, worden vergeleken en bekeken moet worden hoe de regeling voor de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren er straks uit komt te zien. Daarmee moet in het Omgevingsplan Bussum natuurlijk rekening worden gehouden.

Dit alles heeft er mede toe geleid dat de oorspronkelijke planning voor het Omgevingsplan Bussum, namelijk terinzagelegging van het voorontwerp eind 2014 of begin 2015 niet meer gehaald is. Het fusietraject betekent een extra uitdaging en een extra stimulans tot het maken van een breed gedragen, eenvoudige en doeltreffende regeling voor de fysieke leefomgeving.

Omgevingsplan Oldenzaal

Meer dan in Bussum ligt het accent in Oldenzaal op het mogelijk maken van nieuwe ontwikkelingen en het stimuleren van nieuwe projecten (uitnodigingsplanologie, organische ontwikkeling). En minder ligt het accent op het meenemen van zoveel mogelijk regelingen. In Oldenzaal spelen ook weer heel andere themas. Milieu is bijvoorbeeld een belangrijker aandachtspunt dan in Bussum, waar nauwelijks sprake is van buitengebied en alleen lichte bedrijven aanwezig zijn. Wat in Oldenzaal, evenals overigens in Bussum, heel belangrijk is, is het participatietraject. Het is de bedoeling dit op een vernieuwende manier in te steken om zoveel mogelijk mensen hun inbreng te laten leveren.

Waar Bussum direct één omgevingsplan voor het gehele Bussumse grondgebied maakt, begint Oldenzaal met het deelgebied Nieuw Stedelijk Kerngebied. Op 8 december 2014 vond de kickoff voor het omgevingsplan plaats. Er zijn op die dag twee workshops gehouden, een voor alle betrokken ambtenaren en een voor de bestuurders. Daarbij stond vooral de vraag centraal hoe flexibel het omgevingsplan kan worden ingestoken. Oftewel: het eeuwige dilemma tussen flexibiliteit en rechtszekerheid. De conclusie is dat een onderscheid wordt gemaakt in gebieden. In sommige gebieden is een meer dichtgetimmerde regeling nodig, denk aan woonwijken waar de mensen dicht op elkaar wonen. Ook een gemengd gebied kan om bepaalde regels vragen om conflicten en overlast te voorkomen. De historische binnenstad vraagt om een strengere regeling voor wat betreft bebouwing, maar om leegstand te voorkomen juist een flexibele regeling voor wat betreft gebruik. In transformatie- en ontwikkelingsgebieden moet het omgevingsplan alle ruimte bieden voor nieuwe projecten, innovatie en creatieve oplossingen. Uitnodigen en organisch ontwikkelen staan daar voorop.

De resultaten van de workshops worden verwerkt in een Verkenningsdocument dat begin 2015 wordt opgesteld. Daarin worden modellen voor het Omgevingsplan Oldenzaal verkend. Ook wordt gewerkt aan een Plan van aanpak met uitgangspunten voor de inhoud van het plan en voor het proces. Ook wordt al volop nagedacht over innovatieve manieren van burgerparticipatie, zodat zoveel mogelijk inwoners, bedrijven, organisaties en andere belanghebbenden actief bij het plan betrokken worden. Kortom: in 2015 wordt volop gewerkt aan het Omgevingsplan Oldenzaal, deelgebied Nieuw Stedelijk Kerngebied. Tonnaer en de gemeente werken samen aan dit deelplan. Hierna volgen nog drie deelplannen.

Omgevingsvisie Meerssen

In Meerssen is momenteel het burgerparticipatie-traject gestart. Daarvoor is een heel vernieuwende manier van communiceren uitgewerkt; zie daarover het artikel Liken in het kader van de omgevingsvisie in deze nieuwsbrief.

Ondersteuning Crisis- en herstelwetgemeenten via ministerie I&M

De Crisis- en herstelwet, of beter gezegd: het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet geeft diverse gemeenten de mogelijkheid om te experimenteren met bestemmingsplannen met een verbrede reikwijdte. Deze gemeenten kunnen daarmee vooruitlopend op de Omgevingswet alvast oefenen met het omgevingsplan. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft Tonnaer gevraagd om deze gemeenten te ondersteunen als daaraan vanuit de gemeenten behoefte bestaat. Het kan dan gaan om het geven van presentaties, het beantwoorden van vragen, reageren op stukken van de gemeente etc. Alle zaken die een gemeente tegenkomt bij de praktische uitvoering van het experiment, zoals organisatie van de start van het project, het op gang brengen, stimuleren of naar een volgend niveau brengen van het denkproces, vragen over de mogelijke reikwijdte, deregulering enzovoort. Tonnaer kan hiermee de in Bussum en Oldenzaal opgedane ervaringen delen met de andere experimentgemeenten en natuurlijk ook leren van de ideeën binnen die gemeenten.

Proeftuin digitalisering omgevingsplan Geonovum

Geonovum ontwikkelt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu een demonstratie-omgeving voor een presentatie van het omgevingsplan. In deze demo-omgeving worden ervaringen opgedaan met wensen en eisen voor het digitaal beschikbaar stellen en raadplegen van het omgevingsplan. De discussie over de verbeelding van het omgevingsplan wordt hierdoor concreter. Ook helpt de demo-omgeving om de wensen en eisen voor de digitale standaarden en een opvolger van

www.ruimtelijkeplannen.nl

scherp te krijgen. In deze proeftuin wordt het Omgevingsplan Bussum als input gebruikt.

Geonovum maakt de demo-omgeving in samenwerking met Tercera, Macaw, het Kadaster, de gemeente Bussum en Tonnaer.

Gerelateerde info:

Artikel delen