Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Samen bouwen aan de toekomst van Nederland: provincies doen aanbod voor Nationale Omgevingsvisie

De provincies bieden minister Melanie Schultz- van Haegen (Infrastructuur en Milieu) aan om via de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) samen de toekomst van Nederland vorm te geven.

IPO 5 oktober 2016

De provincies willen de krachten te bundelen op de themas: energietransitie, aantrekkelijke steden en regios en internationale samenwerking. Het

aanbod

werd vandaag gepresenteerd op het IPO Jaarcongres in Nijmegen waar minister Schultz het aanbod (per videoboodschap) dankbaar in ontvangst nam.

Bart Krol,

gedeputeerde

in de provincie Utrecht en portefeuillehouder NOVI binnen het IPO: Als gezamenlijke provincies werken we al samen op themas als groei en krimp, de energietransitie en internationalisering. Door samen na te denken over wat wij onder andere op die terreinen voor Nederland kunnen betekenen, helpen wij het Rijk een stukje van de NOVI-puzzel te maken en bouwen we samen aan de toekomst van Nederland.

Energietransitie door energie te besparen

In het provinciale aanbod neemt de energietransitie en de ruimtelijke gevolgen van die transitie een grote plaats in. De provincies spreken via het aanbod af dat ze in 2050 energieneutraal zijn. Energieneutraal in 2050 betekent een enorme verandering van ons landschap, omdat hernieuwbare energie bij het huidige energieverbruik veel ruimte inneemt. Provincies maken daarom in hun energiestrategieën scherpe ruimtelijke keuzes in nauwe samenwerking met gemeenten en omwonenden. Daarnaast is het noodzakelijk om in te zetten op energiebesparing. Energie besparen is immers ruimte sparen. Provincies zetten extra capaciteit in op toezicht en handhaving van wettelijk verplichte energiebesparing bij bedrijven. Huiseigenaren en bewoners worden ondersteund bij energiebesparende maatregelen in woningen. Ook investeren ze extra in innovatie die nodig is om de CO2-arme economie tot wasdom te brengen. Van het Rijk vragen de provincies om samen te werken in een nationaal programma om de snelheid erin te houden en een Deltawet op te stellen waarmee we de afspraken borgen.

Aantrekkelijke steden en regios

Aantrekkelijke steden en regios zijn bereikbaar, beschikken over een goed vestigingsklimaat, voldoende woon- en werklocaties, sociale samenhang en toegankelijke natuur. Om dit te bereiken zijn verschillende aanpakken nodig die recht doen aan de regionale verschillen in Nederland. De provincies gaan die aanpakken samen met het Rijk en gemeenten ontwikkelen. Daarnaast willen de provincies samen met het Rijk en gemeenten een transitiefonds en experimenteerprogramma voor binnenstedelijk bouwen in het leven roepen. Dit is in lijn met de provinciale aanpak om leegstand in binnensteden tegen te gaan en winkelgebieden aantrekkelijk te houden.

Vanmiddag tekenen de provincies in Den Haag 12 provinciale Retaildeals met minister Henk Kamp (Economische Zaken).

Internationalisering

Tot slot gaan provincies hun bestaand internationale netwerken verstevigen en inzetten voor nationale en regionale opgaven op het gebied van onder andere natuur, bereikbaarheid en economische samenwerking. Een nauwe samenwerking tussen Rijk en provincies moet uiteindelijk leiden tot een grensoverschrijdende agenda.

Nationale Omgevingsvisie

In de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) staan de belangrijkste plannen voor de inrichting van Nederland op de lange termijn. In de NOVI worden een groot aantal sectorale visies en beleidsplannen geïntegreerd. Provincies zijn samen met gemeenten eerstverantwoordelijk voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. In de voorbereiding op deze overkoepelende Rijksvisie op de inrichting van Nederland hebben de provincies nagedacht over hoe welke belangrijke opgaven zij voor zich zien, welke rol ze daarbij kunnen spelen en wat ze daarbij van het Rijk nodig hebben.

Artikel delen