Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Resultaten Boeren en Buren gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift

De eerste resultaten van het project ‘Boeren en Buren’ zijn gepubliceerd in Sensors. In dit project hebben veehouders en hun buren samen de luchtkwaliteit gemeten. Wetenschappers van het RIVM hebben dit proces begeleid en het artikel geschreven. Dit soort projecten van burgerwetenschap zijn er nog niet zoveel. De onderzoekers hopen met deze wetenschappelijke publicatie dit type onderzoek te stimuleren.

RIVM 1 november 2022

Projectleider Marita Voogt is blij dat het artikel er nu is: “Het is goed om de ervaringen uit Boeren en Buren te delen met de wetenschappelijke wereld. Er zijn nog maar weinig publicaties over dit soort Citizen Scienceprojecten. We verwachten dat andere onderzoekers daarom veel kunnen hebben aan onze geleerde lessen.” 

Resultaten van  Boeren en Buren 

In Boeren en Buren werden fijnstof, stikstofdioxide en ammoniak met goedkope sensoren en meetbuisjes gemeten. Die combinatie zorgde voor inzichten in de verschillende bronnen die de lucht vervuilen. Dat bood een goede basis voor het gesprek over mogelijke oplossingen. Het meten van geuroverlast met een app was minder succesvol. Het bleek te veel gevraagd van de deelnemers om geur te blijven melden. 

Onderzoek bijzonder door tegengestelde belangen 

Deze vorm van Citizen Science werkt goed in situaties waarin betrokkenen vanuit tegengestelde belangen willen weten hoe de situatie werkelijk is. En daarover met elkaar in gesprek willen gaan. In Boeren en Buren bleek het wel essentieel dat onafhankelijke deskundigen dit project begeleiden.  
Onderzoeker Amber Woutersen: “Het ging in dit project niet alleen om de feitelijke meetresultaten. Het gesprek hierover en de ervaringen van de deelnemers zijn minstens zo waardevol. Het is goed dat het artikel ook dat deel van het onderzoek beschrijft.”  

Vervolgonderzoek naar vertrouwen

Onderzoekers van het RIVM werken op dit moment aan een tweede wetenschappelijke publicatie. Die gaat over de invloed die het project heeft op verschillende vormen van vertrouwen, zoals tussen de deelnemende veehouders en omwonenden. De publicatie wordt in 2023 verwacht.

Publicatie

Farmers and Local Residents Collaborate: Application of a Participatory Citizen Science Approach to Characterising Air Quality in a Rural Area in The Netherlands

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.