Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nieuwe wet- en regelgeving algemeen bestuursrecht en omgevingsrecht per 1 januari 2017

Per 1 januari 2017 is diverse nieuwe wet- en regelgeving in werking getreden. In dit blogbericht lichten wij de belangrijkste vijf wijzigingen op het gebied van het algemeen bestuursrecht en het omgevingsrecht er uit.

6 januari 2017

1. Wet natuurbescherming

Deze

wet

vervangt het huidige wettelijke stelsel voor de natuurbescherming, zoals neergelegd in de Natuurbeschermingswet 1998, de Flora- en faunawet en de Boswet, door één wet: de Wet natuurbescherming (Wnb). In één wet staan de regels voor zowel gebieds- als soortenbescherming, is er één bevoegd gezag en één procedureregeling. De Wnb beoogt het juridisch regime inzichtelijker en doeltreffender te maken. De inwerkingtreding van de Wnb op 1 januari 2017 gaat gepaard met de inwerkingtreding van het onderliggende

Besluit natuurbescherming

en de

Regeling natuurbescherming

.

Zie over de Wet natuurbescherming ook de Stibbetool

Nieuwe Wet natuurbescherming

2. Wijzigingen in het Activiteitenbesluit milieubeheer

Op 1 januari 2017 is het Activiteitenbesluit milieubeheer op verschillende punten gewijzigd.

Allereerst is de mogelijkheid geïntroduceerd om maatwerk aan te vragen voor bestaande middelgrote stookinstallaties voor bepaalde emissiegrenswaarden voor gasturbines en gasmotoren (nieuwe artikelen 3.10v-w) (

Stb.

2016, 231

). Deze wijziging van het Activiteitenbesluit houdt verband met de uitvoering van Verordening (EG) nr. 1272/2008 en met nieuw overgangsrecht voor bestaande gasturbines en gasmotoren.

In de tweede plaats zijn wetstechnische en reparatoire wijzigingen van inhoudelijk ondergeschikte aard doorgevoerd (

Stb.

2016, 425

). Het merendeel hiervan ziet op een goede verwerking van de wijzigingen die kort geleden in werking zijn getreden met de vierde tranche (

Stb.

2015, 337

). Met deze wijzigingen worden ook het Besluit omgevingsrecht, het Besluit milieueffectrapportage, het Besluit kwaliteitseisen en monitoring water 2009 en het Besluit emissiearme huisvestiging gewijzigd.

Zie over deze wijzigingen in het Activiteitenbesluit milieubeheer ook het Stibbeblogbericht

In 2017 weer diverse wijzigingen voorzien in het Activiteitenbesluit en de Activiteitenregeling

3. Versterking bestuurskracht onderwijsinstellingen

Deze wet (

Stb.

2016, 273

) wijzigt een aantal onderwijswetten ten behoeve van de versterking van de bestuurskracht in het onderwijs. De wet introduceert onder meer enkele voorschriften die de positie van bestuurders van onderwijsinstellingen raken, bijvoorbeeld inzake de benoeming van bestuurders. Daarnaast wordt onder andere de positie van de medezeggenschapsraad van scholen versterkt.

4. Verruiming definitie bouwterrein voor de btw

Vanaf 1 januari 2017 is er voor de toepassing van de btw wettelijk eerder sprake van een bouwterrein (

Stb.

2016, 544

). De wet wijzigt artikel 11 lid 4 Wet op de omzetbelasting 1968 en is het gevolg van een rechterlijke uitspraak waarin aan het begrip bouwterrein een ruimere uitleg werd gegeven.

Zie over deze verruiming ook het Stibbeblogbericht

Verruiming begrip bouwterrein voor de BTW

5. Regeling beoordeling luchtkwaliteit

De Regeling beoordeling luchtkwaliteit is per 31 december 2016 op diverse onderdelen gewijzigd (

Stcrt.

2016, 64974

). De meeste wijzigingen dienen ter implementatie van Richtlijn (EU) 2015/1480 en betreffen nieuwe voorschriften voor het bemeten en bemonsteren van luchtkwaliteit.

Artikel delen