Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Nieuwe mijlpaal Omgevingswet: Omgevingswet is aangenomen door de Eerste Kamer en twee van de vier aanvullingswetten zijn nu in consultatie

De herziening van het omgevingsrecht heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: de Eerste Kamer heeft op 22 maart jl. met grote meerderheid het wetsvoorstel voor de nieuwe Omgevingswet aangenomen.

Christine Strating en Annemarie Drahmann. Bron: Stibbeblog 22 maart 2016

Eerste Kamer neemt naast de Omgevingswet ook drie moties aan

De Eerste Kamer heeft naast de wet de volgende drie moties aangenomen:

  • De eerste motie (nr. K) gaat over de termijn van inwerkingtreding voor omgevingsvergunningen voor onomkeerbare activiteiten. Gedacht kan worden aan omgevingsvergunningen voor het kappen van bomen, het slopen van bouwwerken en het veranderen van monumenten. De standaardtermijn van inwerkingtreding van een omgevingsvergunning is in de nieuwe Omgevingswet twee weken (artikel 16.79 van de Omgevingswet). In de motie wordt de regering opgeroepen om deze termijn van inwerkingtreding voor bepaalde omgevingsvergunningen te verlengen naar vier weken.

  • De tweede motie gaat over aandacht voor grensoverschrijdende aspecten en mondiale opgaven in de Nationale Omgevingsvisie (nr. L).

  • De derde motie tot slot roept op tot het uit de huidige wet- en regelgeving overnemen van de beoordelingsregels voor omgevingsvergunningen en ervoor te zorgen dat eventuele herformulering niet tot verslechtering van het huidige beschermingsniveau leidt (nr. M).

Nieuwe Omgevingswet als start van de herziening van het omgevingsrecht

De nieuwe Omgevingswet is eigenlijk pas de start van de herziening van het omgevingsrecht. Van de 23 hoofdstukken waaruit de nieuwe Omgevingswet momenteel is opgebouwd, zijn er vooralsnog veertien ingevuld met de Omgevingswet. De overige negen hoofdstukken worden via andere wetgevingstrajecten aangevuld. Zo komen er nog vier aanvullingswetten voor de onderwerpen bodem, geluid, natuur en grond en een Invoeringswet. Deze wetten kunnen en zullen ook weer wijzigingen aanbrengen in de tekst van de Omgevingswet zoals deze nu luidt. Ondanks het feit dat de Omgevingswet nu is aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer staat de daadwerkelijke inhoud ervan dus nog lang niet vast. Daarnaast zijn er nog de vier AMvBs die vastgesteld worden en waarin alle uitvoeringsregelgeving staat en komt er nog een Invoeringsbesluit. Al met al is de herziening van het omgevingsrecht een complex geheel, dat uiteindelijk tot een vereenvoudiging van de wet- en regelgeving zou moeten leiden.

Aanvullingswetten bodem en geluid in consultatie

Twee van de vier aanvullingswetten zijn op 22 maart jl. in consultatie gegaan. Het gaat om de aanvullingswetten die de onderwerpen bodem en geluid in de Omgevingswet regelen. De

Aanvullingswet bodem Omgevingswet

vervangt materieel gezien de Wet bodembescherming en de

Aanvullingswet geluid Omgevingswet

de Wet geluidhinder en hoofdstuk 11 van de Wet milieubeheer. Reageren op beide consultaties kan tot en met 17 mei a.s. via

www.internetconsultatie.nl

.

Klik hier voor meer artikelen van Stibbe.

Artikel delen