Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over toezeggingen rondom asbestdaken

"Zij gaat in op: - een vraag over vergoeding uit het fonds voor de verwijdering van asbestgevelplaten bij sanering van asbestdakbedekking; - een verzoek om een gesprek met Staatsbosbeheer over lekrisico’s in het kader van de dumping van asbestafval; - een verzoek om een nieuwe vaststelling van een grens voor particulieren waarbinnen ze zelf een asbestdak mogen verwijderen."

5 september 2019

In uw halfjaarlijks rappel toezeggingen en vooruitblik van 11 juli 2019 verwijst u naar drie toezeggingen rondom asbestdaken en verzoekt u voor 30 augustus 2019 hierover te worden geïnformeerd. Het betreft de volgende toezeggingen.

  • Naar aanleiding van een vraag van het lid Baay-Timmerman (50PLUS), dat wanneer mensen hun asbestdakbedekking saneren, zij tevens in aanmerking kunnen komen voor geld uit het fonds voor de verwijdering van asbestgevelplaten. Deze toezegging had volgens uw overzicht als deadline 1 juli 2019.

  • Dat ik naar aanleiding van een vraag van het lid Koffeman (PvdD) in gesprek ga met Staatsbosbeheer over lekrisicos in het kader van de dumping van asbestafval. Deze toezegging heeft als deadline 1 januari 2020.

  • Dat ik naar aanleiding van een vraag van het lid Fiers (PvdA) aan TNO zal vragen of zij reden zien om de grens van 35 m2, het oppervlak aan asbestdak dat een particulier zelf mag verwijderen, anders vast te stellen binnen de randvoorwaarden voor veiligheid. Deze toezegging heeft als deadline 1 januari 2020.

Met het op 4 juni 2019 verwerpen van het wetsvoorstel, dat een juridische grondslag moest bieden voor het asbestdakenverbod, is de betreffende wetgevingsprocedure afgerond.

Tijdens het Algemeen Overleg Externe Veiligheid in de Tweede Kamer op 5 juni 2019 heb ik gezegd dat ik mij samen met betrokken stakeholders, na het verwerpen van de juridische basis voor een verbod, zal beraden op een vervolgaanpak voor de asbestdaken. Daarbij wordt in het licht van de nieuwe context ook de positie van het fonds betrokken en afhankelijk van de uitkomst daarvan zal vervolgens worden gekeken of asbestgevelplaten hierin kunnen worden meegenomen.

Ik heb de Tweede Kamer toegezegd voor het einde van het jaar een brief te sturen over genoemde vervolgaanpak.

Artikel delen