Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Gemeente Houten wil ‘betaalbaar, duurzaam en bereikbaar' zijn en zoekt dus nieuwe talenten

De gemeente Houten start een employer branding partnership met PONT | Omgeving. Mark Koning, teammanager Ruimtelijke Ontwikkeling, vertelt over actuele ruimtelijke opgaven in de gemeente. “We willen betaalbaar, duurzaam, groen, extensief en bereikbaar zijn.”

29 april 2024

Interviews

Interviews

Wat zijn de actuele thema’s waar jullie op dit moment veel mee bezig zijn?

“Het realiseren van 4.750 woningen tot en met 2024 passend bij het Houtens DNA, waarbij we twee gebieden nader invullen: Centrum Molenzoom en Koppeling, een gebied binnen Houten dat we transformeren tot een meer gemengd gebied, en Houten-Oost, een uitleggebied buiten de ring waar we een nieuwe woonwijk willen realiseren.”

“Verder is de Omgevingswet is 1 januari 2024 in werking getreden. We geven met elkaar vorm aan de werkprocessen volgens de nieuwe omgevingswet. Werken aan het binnen 2 jaar realiseren van een Omgevingsvisie voor Houten en hebben een start gemaakt met de opzet en uitwerking om te komen tot een permanent Omgevingsplan. Daarnaast maken we werk van het verduurzamen van Houten.”

 

Wat zijn de grootste uitdagingen in het fysieke domein? 

“Allereerst de stapeling van ambities in relatie tot de beschikbare ruimte: we willen betaalbaar, duurzaam, groen, extensief en bereikbaar zijn. Ten tweede de woningmarkt en de betaalbaarheid en bereikbaarheid van woonmilieus, met name voor starters, voor senioren en voor groepen met een laag inkomen. En als laatste de arbeidsmarkt: hoe vinden we en houden we goede arbeidskrachten vast zodanig dat we alle ambities ook kunnen realiseren?”

 

Welke ontwikkelingen moeten we zeker in de gaten houden?

“De participatie: burgers wordt gevraagd om te participeren over complexe vraagstukken. Hoe stellen we hen in staat om dat ook te doen? Ook neemt het draagvlak voor bepaalde functies af, denk aan opvanglocaties, maar ook windmolens en infrastructuur. Toch hebben we als maatschappij die functies nodig.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.