Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief over glyfosaat

Minister Schouten (LNV) stuurt de Tweede Kamer de kabinetsreactie op de berichten dat er op EU-niveau nog geen besluit is genomen over de verlenging van de goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat.

20 november 2017

Met deze brief ga ik in op het verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat/Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 10 november jl. betreffende een kabinetsreactie op de berichten dat op EU-niveau nog geen besluit is genomen over de verlenging van de goedkeuring van de werkzame stof glyfosaat.

EU-besluitvorming glyfosaat

Zoals aan u gemeld, heeft de Europese Commissie (EC) op 9 november jl. een nieuw voorstel voor de werkzame stof glyfosaat ter stemming geagendeerd in het Standing Commitee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF). Dit betrof een voorstel voor een hernieuwde goedkeuring voor een periode van vijf jaar (Kamerstuk 21501-32, nr. 1057). Tijdens officiële stemming bleek er geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen dit voorstel, zoals inmiddels door diverse media naar buiten is gebracht. Nederland heeft hierbij in lijn met de bespreking met uw Kamer op 2 november jl. tijdens het VSO Landbouw en - Visserijraad -steun uitgesproken vóór het voorstel van de EC.

De EC heeft aangegeven dat zij nu de laatste stap zet in de besluitvormingsprocedure van werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen. Dit betreft het instellen van een beroepscomité, op 27 november 2017. De EC kan zon comité instellen als op expertniveau in een regulier comité -in dit geval het SCoPAFF -bij een officiële stemming geen gekwalificeerde meerderheid vóór noch tegen een EC voorstel is bereikt. Grondslag hiervoor ligt in de Comitologieverordening (EU) nr. 182/2011, waarin een dergelijk comité horizontaal voor alle permanente comités van de EC is geregeld. Stemming zal plaatsvinden conform de regels voor gekwalificeerde meerderheid, zoals neergelegd in diverse EU-Verdragen, waarbij ook lidstaten die niet vertegenwoordigd zijn of zich onthouden van stemming worden meegeteld bij de berekening van een gekwalificeerde meerderheid van stemmen.

Indien in het beroepscomité wederom geen gekwalificeerde meerderheid voor noch tegen het EC voorstel wordt bereikt, kan de EC het voorstel eigenstandig aannemen. De EC heeft bij monde van Commissaris Andriukaitis uitgesproken die weg liever niet te bewandelen en graag een brede meerderheid voor haar voorstel te zien. De EC is aan zet die meerderheid nu te verkrijgen.

Artikel delen