Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Kamerbrief met reactie op 2 moties over asbest

Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) reageert in haar brief aan de Tweede Kamer op het verzoek van het Kamerlid Laçin (SP). Het Kamerlid had gevraagd om een oordeel over 2 moties over asbest. De moties gingen over de subsidieregeling voor de sanering van asbestdaken en over onderzoek naar nieuwe saneringsmogelijkheden.

19 december 2017

Geachte voorzitter,

In de Procedurevergadering van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu van 10 oktober jl. heeft het lid Laçin (SP) gevraagd om een oordeel over twee moties op Kamerstukken 25 883, nrs. 310 en 311.

Motie 310

Deze motie verzoekt de regering om uw Kamer minimaal twee keer per jaar te informeren over het gebruik van de bestaande subsidieregelingen en daarbij tevens de voortgang van het aantal gesaneerde vierkante meters aan asbestdaken en de te verwachten knelpunten voor het behalen van het asbestdakenverbod in 2024 te vermelden.

In de brief van 22 juni 2017 1) is uw Kamer geïnformeerd over de stand van zaken rondom de programmatische aanpak asbestdaken en de subsidieregeling verwijderen asbestdaken. In die brief is ook toegezegd dat uw Kamer voor het einde van jaar hierover weer geïnformeerd wordt. Ik zal u derhalve voor het kerstreces informeren over de stand van zaken rondom de programmatische aanpak en de subsidieregeling. Wat de motie vraagt, is momenteel dus al de praktijk. Ik laat het oordeel over deze motie over aan uw Kamer.

1) Kamerstuk 28 089, nr. 47

Motie 311 (ter vervanging van 309)

Deze motie verzoekt, samengevat, de regering om uw Kamer dit jaar nog te informeren over het overleg met de sector over knelpunten en oplossingen, om innovatieve saneringsmogelijkheden te onderzoeken, en om te inventariseren of er voldoende gecertificeerde saneerders zijn.

Vanuit de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Infrastructuur en Waterstaat wordt overleg gevoerd met de sector om te bespreken hoe om te gaan met het verbod op het gebruik van hijskranen bij het saneren van asbestdaken. Er zal onderzoek worden gedaan om na te gaan in welke situaties op dit moment problemen ontstaan bij de inzet van bestaande werkmethoden onder de huidige regelgeving, en welke veilige oplossingen voor deze problemen mogelijk zijn. De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal u hier nader over informeren.

Tevens wordt in het kader van de programmatische aanpak asbestdaken gewerkt aan het intensiveren van opleidingen. Het onderzoeken van innovatieve werkwijzen is primair de verantwoordelijkheid van de sector. Ik ondersteun dat waar dat kan. Zo is het samenwerkingsprogramma bij uitstek de plek waar mogelijkheden aan de orde kunnen worden gesteld om asbest eenvoudiger, goedkoper en sneller te saneren. Wanneer de voortgang in het dossier onvoldoende lijkt om de deadline van 2024 te kunnen halen, zal ik uw Kamer daarover berichten om oplossingen te bespreken. Ik laat het oordeel over deze motie over aan uw Kamer.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT,

S. van Veldhoven - Van der Meer

Artikel delen