Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

In gesprek met een beweger: Eva Brascamp is gestart als senior jurist in het Team Amersfoort van BügelHajema

"Eva Brascamp is 1 september begonnen als senior jurist in het Team Amersfoort van BügelHajema. Brascamp is een ervaren jurist op het gebied van het ruimtelijke ordeningsrecht en het daarmee samenhangende milieurecht. Zij vertelt wat de grootste uitdaging voor haar is in haar nieuwe functie en wat zij zou willen veranderen binnen het omgevingsdomein. ""Ik zou willen dat er radicale stappen gezet konden worden richting een duurzamer gebruik van hulpbronnen."""

14 oktober 2019

Nieuws

Waarom heeft u voor deze functie gekozen?

"In deze functie is mijn klantenkring veel groter dan voorheen. Je werkt niet voor één bedrijf of organisatie, maar hebt met allerlei klanten te maken. En dat dat overheidspartijen zijn, vind ik extra interessant. Een vraag of kwestie is bijna nooit puur juridisch maar altijd omgeven door een hele specifieke, lokale, soms heel politieke achtergrond. Het is belangrijk dat soort context snel te kunnen doorgronden en daarop te schakelen. Dat spreekt me enorm aan, vooral omdat dat bij BügelHajema altijd gebeurt vanuit een hele solide basis van inhoudelijke vakkennis."

Wat is de grootste uitdaging binnen deze functie?

"Het vakgebied is enorm in beweging. Natuurlijk is iedereen bezig met de Omgevingswet en daar komt nu de grote onzekerheid over stikstofregels bij. En dat allemaal in een context van hele grote vraagstukken zoals de energietransitie en het klimaat. Dit leidt tot veel onzekerheid en vragen bij klanten. Als professional betekent dat dat je dagelijks bezig moet zijn om je kennis op niveau te houden en tegelijkertijd klanten het houvast moet kunnen bieden waar ze om vragen."

Waar komt uw interesse voor het omgevingsdomein vandaan?

"Ik heb in mijn werk altijd een voorliefde gehad voor onderwerpen waar niet alleen papier geproduceerd wordt, maar je echt een bijdrage levert aan een tastbaar resultaat. Bij omgevingsrecht is dat heel concreet. Het gaat altijd, uiteindelijk, om iets dat gebouwd of aangelegd gaat worden. Je kunt, als je wilt, letterlijk met je voeten in de klei adviseren. Dat is heel bevredigend."

Wie inspireert u en waarom?

"Er is niet één iemand in het bijzonder die mij inspireert. Waar ik enthousiast van word, zijn mensen die op basis van een oprechte interesse een bijdrage willen leveren aan een gezamenlijk resultaat. Ik geloof dat ik daarvoor bij BügelHajema wel op een goede plek terecht ben gekomen."

Wat is uw favoriete plek in onze leefomgeving?

"In het algemeen: liever buiten dan in de stad, hoewel ik wel in de stad woon. In dit jaargetijde maak ik het liefst lange wandelingen door het bos, bijvoorbeeld op de Utrechtse Heuvelrug, waar ik ben opgegroeid."

Wat zou u het liefst willen veranderen binnen het omgevingsdomein?

"Ik zou willen dat er radicale stappen gezet konden worden richting een duurzamer gebruik van hulpbronnen. Ik weet niet of mensen sterk genoeg zijn om, zonder dwang, af te stappen van gewoontes die heel slecht zijn voor onze planeet. Dat geldt ook voor mezelf."

Welk boek/welke film raadt u iedereen aan?

"Om een beetje binnen thema te blijven: iedereen moet volgens mij het boek De verborgen impact van Barbara Porcelijn lezen. Als je nog niet dagelijks stilstond bij je eigen voetafdruk op ons klimaat, dan doe je dat na dit boek wel. Los van mijn vakgebied is Musch van Jean-Marc van Tol deel 1 van een trilogie over Johan de Wit een absolute aanrader. Het is een roman over een cruciale periode in onze geschiedenis, die leest als een thriller."

Wat is uw persoonlijke motto?

"Moeilijk te zeggen. Als ik er nu één moet bedenken, dan is het what you see is what you get."

In de Rubriek In Beweging houden wij u op de hoogte van personele wisselingen in het omgevingsdomein. Bent u ook In Beweging? Laat het ons weten!

Artikel delen