Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Het projectbesluit in de nieuwe Omgevingswet

Het projectbesluit in de nieuwe Omgevingswet is een instrument voor het Rijk, provincies en waterschappen voor het toestaan van vaak complexe projecten in de fysieke leefomgeving met een publiek belang. Voor deze overheden biedt het een slagvaardig middel om ingewikkelde projecten tot stand te kunnen (laten) brengen.

11 november 2014

Inleiding

Het projectbesluit in de nieuwe Omgevingswet is een instrument voor het Rijk, provincies en waterschappen voor het toestaan van vaak complexe projecten in de fysieke leefomgeving met een publiek belang. Voor deze overheden biedt het een slagvaardig middel om ingewikkelde projecten tot stand te kunnen (laten) brengen.

Het projectbesluit

Het projectbesluit kan alleen gebruikt worden voor projecten met een provinciaal, nationaal of waterschapsbelang. Hierbij kan gedacht worden aan grote projecten die nodig zijn voor de energievoorziening, zoals de bouw van grote windparken of de aanleg en een nieuwe hoogspanningsverbinding in het landelijke net. Maar ook bijvoorbeeld de aanleg van een snelweg of de versterking van een primaire waterkering wordt mogelijk gemaakt met een projectbesluit. De gemeente kan geen gebruik maken van het projectbesluit.

Het projectbesluit in de Omgevingswet vervangt de volgende instrumenten die op dit moment gelden:

  • het (provinciaal en rijks)inpassingsplan,

  • het tracébesluit op grond van de Tracéwet,

  • de projectplanprocedure op grond van de Waterwet,

  • de met deze instrumenten samenhangende coördinatieregelingen die zijn opgenomen in de Wet ruimtelijke ordening, de Tracéwet, de Waterwet en de Ontgrondingenwet.

Deze instrumenten verdwijnen en daarvoor komt dus één instrument, het projectbesluit, terug. Op dit moment is de expertise bij de verschillende uitvoeringsorganisaties van het Rijk, de provincies en de waterschappen versnipperd omdat meerdere instrumenten toegepast kunnen worden. Omdat één helder instrument overblijft, kan deze expertise gebundeld worden. De verwachting is dat met deze opzet de middelen effectie(f)(ver) ingezet kunnen worden. Op termijn zou dit moeten leiden tot een verlaging van de ambtelijke en bestuurlijke lasten.

Het projectbesluit zet het omgevingsplan opzij

Een project dat mogelijk wordt gemaakt met een projectbesluit zal in veel gevallen niet in het gemeentelijke omgevingsplan passen. Het projectbesluit zet dit omgevingsplan opzij en werkt rechtstreeks door in dit plan.

Optioneel: het projectbesluit kan andere toestemmingen bevatten die nodig zijn voor het project

Het projectbesluit kan daarnaast ook andere toestemmingen, zoals een omgevingsvergunning, bevatten die nodig zijn voor het project. Dat hoeft echter niet. Het is ook mogelijk om bepaalde toestemmingen buiten het projectbesluit te laten vallen. Deze toestemmingen kunnen dus wel in dezelfde procedure met het projectbesluit meelopen (coördinatie) of de procedure afzonderlijk doorlopen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om de omgevingsvergunning (voor bouwen) later aan te vragen omdat de technische details op het moment van het nemen van het projectbesluit nog niet zijn uitgewerkt. De hogere overheid, die het projectbesluit heeft genomen, kan op het moment dat het lagere bevoegde gezag die uitvoeringsvergunning niet wil verlenen, deze vergunning nemen in plaats van dat lagere bevoegde gezag.

Verkenning en voorkeursbeslissing

De Omgevingswet voorziet in een verkenningsfase voor een project die vóór de daadwerkelijke besluitvorming plaatsvindt. Deze verkenning is verplicht. Op die manier worden burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties in een vroeg stadium betrokken bij een project. Op deze manier kan meer (maatschappelijk) draagvlak voor een project ontstaan en kunnen latere bezwaren voorkomen worden. In verband met deze verplichte participatiemogelijkheid voor burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties in de ontwikkelingsfase van het project zal van het bevoegd gezag (en de initiatiefnemer) intensief omgevingsmanagement worden verwacht. In nader te bepalen gevallen wordt deze verkenningsfase afgesloten met een voorkeursbeslissing.

Wilt u meer informatie, neem contact op met Mark Meulepas (

mark.meulepas@rhdhv.com

) 06 51 36 67 80.

Gerelateerde info:

Artikel delen