Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Eerste Kamer stemt toch in met afschaffen tijdelijke huurcontracten

Het was even spannend, maar de Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag toch in met het afschaffen van tijdelijke huurcontracten. BBB stemde zoals verwacht tegen, twijfelaar CDA was uiteindelijk toch voor en hielp de wetswijziging aan een meerderheid.

14 november 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Eerste Kamer stemde dinsdag over een initiatiefvoorstel van Henk Nijboer van de PvdA en Pieter Grinwis van de ChristenUnie om vaste huurcontracten weer de norm te maken en tijdelijke contracten af te schaffen. Zo moeten huurders beter worden beschermd.

BBB en CDA zorgden vorige week voor onzekerheid over het afschaffen van de tijdelijke contracten. In de Tweede Kamer hadden beide partijen nog voor het voorstel van PvdA en CU gestemd, maar gaven later aan niet meer onverdeeld achter de wetswijziging te staan. BBB was expliciet tegen, CDA gaf aan te twijfelen.

Het CDA stemde uiteindelijk toch voor het initiatiefvoorstel, net als de fracties GroenLinks-PvdA, OPNL, SGP, D66, Volt, PVV, SP, PvdD, ChristenUnie en 50PLUS. BBB, VVD, JA21 en FVD stemden tegen. Het CDA hielp het voorstel uiteindelijk aan een meerderheid. Wel heeft de partij een aantal voorwaarden.

Bestaanszekerheid voor huurders

Senator Theo Rietkerk van het CDA lichtte voor de stemming toe: “Bestaanszekerheid voor huurders en verhuurders vindt het CDA van groot belang. Vaste huurcontracten zijn dan van belang, maar het CDA is tegen een algeheel verbod op tijdelijke contracten.”

De partij vindt dat tijdelijke contracten mogelijk moeten blijven voor bijvoorbeeld studenten, mensen met een beperking, seizoenarbeiders en huurders van een hospita. Daarvoor werden in het voorstel wijzigingen opgenomen.

De BBB beriep zich bij zijn tegenstem op de “kwaliteit van de wet”. Senator Eric Kemperman: “De BBB-fractie draagt huurders een warm hart toe, en vindt dat de huurder goede rechtsbescherming verdient. Maar we stemmen vandaag tegen het wetsvoorstel, omdat we de kwaliteit van de wet nog onvoldoende vinden.”

“We ondersteunen de intentie van de wet, maar zijn van oordeel dat de wet slecht uitvoerbaar is en daarmee dus zijn doel niet realiseert. We verwachten daarnaast dat de wet als neveneffect heeft dat er minder tijdelijke woonruimte voor bijvoorbeeld studenten beschikbaar komt”, aldus Kemperman.

‘Goed dat vast huurcontract weer de norm wordt’

Tijdelijke huurcontracten van maximaal vijf jaar werden geïntroduceerd met de Wet doorstroming huurmarkt uit 2016. Vrij snel daarna waren ze al voer voor discussie. Zo waarschuwde de Woonbond in 2017 al dat de tijdelijke contracten dakloosheid in de hand werken.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam concludeerden verder dat tijdelijke contracten woonstress flink in de hand werken. Daartegenover staat dat de tijdelijke contracten geen aantoonbaar positief effect hebben op het woningaanbod, bleek uit een evaluatie van wet in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Woonbond reageert enthousiast op de stemming in de Eerste Kamer. “Eind goed al goed! Het spande er om, maar er zijn net genoeg stemmen vóór in de Eerste Kamer. Gefeliciteerd, Henk Nijboer en Pieter Grinwis. Wet vaste huurcontract aangenomen en vaste huurcontracten weer als norm na jarenlange lobby Woonbond”, schrijft Maarten Wiedemeijer van de Woonbond op X.

Ook woonminister Hugo de Jonge is tevreden met het aannemen van het voorstel. “Goed dat dankzij het werk van Kamerleden Henk Nijboer en Pieter Grinwis een vast huurcontract weer de norm wordt”, tweette hij.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.