Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Bezinning. Water; The Great Mystery

"Zaterdagmorgen 7.30uur wandel ik langs de prachtige rivier de Lek. Het is nog donker, maar toch voelt het vertrouwd. Het enige dat inbreuk maakt op mijn gedachten zijn twee snel dichterbijkomende koplampen van een auto, die mij voorbij rijdt zonder schade."

Gerard Leeman 22 december 2014

Zaterdagmorgen 7.30uur wandel ik langs de prachtige rivier de Lek. Het is nog donker, maar toch voelt het vertrouwd. Het enige dat inbreuk maakt op mijn gedachten zijn twee snel dichterbijkomende koplampen van een auto, die mij voorbij rijdt zonder schade.

Waarom loopt iemand op zijn vrije dag op dit vroege tijdstip al buiten te wandelen? Eén van de redenen was dat ik de dag ervoor een film bekeken heb met de titel  Water, The Great Mystery,

een documentaire over een voor mij tot nog toe onbekende eigenschap van water; namelijk dat water een collectief geheugen, maar ook een collectief geweten is. In de film worden van deze eigenschap van water door een aantal wetenschappers tal van voorbeelden gegeven. Het gaat onder andere over de structuur van water en hoe de moleculen van water zich laten lezen als een geschiedenisboek. Er worden praktijkvoorbeelden gegeven over hoe deze structuur wordt beïnvloed door agressie en negatieve aandacht, maar ook door positieve gebeurtenissen en klassieke muziek. Het zou volgens de wetenschap zelfs kunnen dat water invloed heeft op ons gedrag als mens!

Ik ben geraakt door deze film en gefascineerd door het idee dat water ons leven nog sterker beïnvloed en nog meer voor ons betekent dan wij/ik al dacht(en). Ik mag al ruim dertig jaar lesgeven over wetgeving op het gebied van water. Veel wetenswaardigheden zijn mij bekend en ik heb het nodige voorlichtingsmateriaal in die jaren bekeken en doorgegeven, maar wat deze documentaire vertelt is echt helemaal, maar dan ook  helemaal nieuw.

De documentaire duurt 82 minuten en is voorzien van Engels commentaar. Dat hoeft geen spelbreker te zijn want wat de documentaire ons wil vertellen komt toch wel binnen. En dus ontstond vannacht het idee deze film onder de aandacht van meer mensen te brengen en dat kan natuurlijk door het schrijven van een column. Zon idee laat mij niet meer los en slapen behoort dan niet meer tot de mogelijkheden, vandaar.

Een nieuw jaar aangeduid als 2015; wij van Mibacu willen u graag in dit jaar deze film laten zien. 

Wat is het idee? Donderdag 9 april 2015 organiseren wij een cursusdag omtrent het thema water, met als onderwerpen Europees waterbeheer en het Europese systeem van waterregelgeving, de Waterwet en enkele belangrijke AMvBs op het gebied van lozingen, zoals het Besluit lozen buiten inrichtingen en het Activiteitenbesluit. De laatste 1,5 uur van deze cursusdag zal besteed worden aan de film: Water, The Great Mystery. Als u onze nieuwsbrief in de gaten houdt kan het niet misgaan en bent u tijdig op de hoogte. Kunt of wilt u niet zo lang wachten, dan kunt de film ook al bestellen bij

www.inspiratiefilms.nl

.

Mijn goede voornemens voor volgend jaar zijn:

 Één dag per week vrij om op onze kleinzoon Seth te passen,

 De marathon van Rotterdam te lopen binnen vier uur en

 vaker dankjewel zeggen tegen een glas  water.

Fijne feestdagen.

Gerard Leeman

Mibacu bv

Gerelateerde info:

Artikel delen