Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Advies Commissie m.e.r. over beoordelingskader Nationale Omgevingsvisie

Zet leefomgevingskwaliteit centraal. De Commissie voor de m.e.r. adviseert om de kwaliteit van de leefomgeving centraal te stellen in het beoordelingskader voor de nationale Omgevingsvisie. Hiermee wordt duidelijk wat er tot 2050 nodig is om een veilige, gezonde leefomgeving te bereiken, een goede fysieke omgevingskwaliteit en doelmatig gebruik en beheer van de fysieke leefomgeving te realiseren.

Advies Commissie m.e.r. 14 april 2016

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van mili-eueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project of plan een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de Minister van Infrastructuur en Milieu - besluit over het plan. Zie ook

www.commissiemer.nl

.

Het plan

De Minister van Infrastructuur en Milieu wil in 2018 haar integrale visie op het beleid voor de fysieke leefomgeving vastleggen in de Nationale Omgevingsvisie (NOVI).

De NOVI moet een samenhangende visie geven op strategisch niveau over onder meer water, wonen, infrastructuur, energietransitie tot het jaar 2050.

Om de te maken keuzen in de NOVI te ondersteunen, wordt een milieueffectrapport opgesteld. Voordat het zover is wordt in 2016 een Nationale Omgevingsagenda (NOA) vastgesteld waarin het Rijk in overleg met partners bepaalt wat prioriteit heeft, en welke aanpak en planning gevolgd gaan worden. De Minister vraagt de Commissie voor de m.e.r. om nu al haar advies te geven over het te hanteren beoordelingskader en de beoordelingssystematiek in het milieueffectrapport.

Het advies

De Commissie adviseert om het brede begrip leefomgevingskwaliteit centraal te stellen in het beoordelingskader van het milieueffectrapport. Aangesloten kan worden bij de doelen van de Omgevingswet gericht op een veilige en gezonde leefomgeving, een goede fysieke omgevingskwaliteit en doelmatig gebruik en beheer van de fysieke leef-omgeving. Het advies geeft een eerste voorzet voor de vertaling van deze doelen in indicatoren. Wanneer de NOA in de loop van 2016 bekend wordt, volgt een definitief advies.

De Commissie adviseert als eerste stap om een foto van de huidige kwaliteit van de leefomgeving te maken en een foto van de leefomgevingskwaliteit bij realisatie van al ingezet beleid. Deze fotos geven inzicht in waar knelpunten bestaan of gaan ontstaan en waar verbeteringen voorzien zijn of mogelijk zijn.

Het volledige advies vindt u op

http://www.commissiemer.nl/advisering/afgerondeadviezen/3105

Artikel delen