Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Waterschappen uiten zorgen over grondwaterstanden

Op de hoge zandgronden in het oosten en zuiden van Nederland zijn de grondwaterstanden door de droogte nog altijd erg laag. De vooruitzichten voor de komende periode zijn niet gunstig en de waterschappen verwachten dat er voor agrariërs het komend groeiseizoen minder water beschikbaar is dan normaal gesproken.

Unie van Waterschappen 18 januari 2019

De droogte van het afgelopen jaar was uitzonderlijk en laat nog steeds zijn sporen na. Bij waterschap Aa en Maas is er bijvoorbeeld nog altijd sprake van 30% droogval van beken en sloten. Dit is ongekend voor januari.

Lage grondwaterstanden

Er is onvoldoende neerslag gevallen om de lage grondwaterstand in hoog Nederland aan te vullen. De kans dat de grondwaterstanden op 1 april weer op normale waarden staan is zeer klein. Hierdoor zullen de waterschappen waarschijnlijk al in april onttrekkingsverboden in moeten stellen voor boeren die grondwater willen gebruiken om grasland te besproeien.

Water vasthouden

Met de inzet van duizenden stuwen houden de waterschappen de peilen zo hoog mogelijk. Ook worden agrariërs en andere grondeigenaren opgeroepen om water zoveel mogelijk vast te houden. Waterschap Rijn en IJssel reikt bijvoorbeeld ´duikerafsluiters´ uit, zodat grondeigenaren zelf duikers kunnen afsluiten om water vast te houden.

Artikel delen