Menu

Filter op
content
Omgevingsweb

Deventer haven sluit mogelijk door laag water

Komende week zakt het waterpeil in de IJssel waarschijnlijk naar zo’n laag niveau dat de sluis in de Deventer voorhaven niet langer gebruikt kan worden. De gemeente heeft een vergunning om de sluis te bedienen tot een waterstand van 45+cmNAP, daaronder blijven de deuren dicht. De gemeente heeft schepen in de haven, de scheepvaart in het algemeen en de havenbedrijven gewaarschuwd voor het mogelijk op korte termijn sluiten van de sluis.

Gemeente Deventer 12 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Er is sprake van flinke droogte in Nederland maar ook in Duitsland en Zwitserland. Dit leidt tot lagere waterstanden in de IJssel. De waterstand is momenteel 70+cmNAP in de voorhaven van de sluis. De Prins Bernhardsluis kan worden bediend tot een waterstand van 45+cmNAP in de voorhaven.

Volg de stand bij Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat publiceert actuele waterstanden op Rijkswaterstaat Waterinfo. Het meetpunt Deventer bevindt zich ter hoogte van het pontje. De waterstand bij de voorhaven is ongeveer 10 cm hoger. Dat wil zeggen dat bij een officiële waterstand van ongeveer 35+cmNAP de sluizen dicht blijven.

Havenmeester waarschuwt schippers

De actuele waterstand van de voorhaven is bekend bij de sluismeester. Die stand is bepalend voor het besluit om de haven te sluiten. De havenmeester waarschuwt de in de haven aanwezige schippers, ook wordt een bericht aan de scheepvaart gestuurd. Schippers kunnen dan tijdig vertrekken of besluiten om te blijven tot het water weer is gestegen.

Voorlopig geen regen

Rijkswaterstaat gaat uit van een daling van 2 tot 5cm/dag. Er is op 12 augustus om 11 uur nog 25 cm speling totdat de haven gesloten moet worden. Bij een daling van 5 cm/dag bereiken we begin volgende week het peil waarbij we de schippers verzoeken de haven te verlaten. Voorlopig wordt geen regen verwacht in het stroomgebied van de Rijn, die de IJssel met water voedt. De verwachting is dat de waterstand verder zakt.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.