Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Verplichting nestvoorzieningen vertraagd

Het accommoderen van nestvoorzieningen bij het realiseren van nieuwbouw wordt een verplichting in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De verwachting is dat deze wijziging van het Bbl niet per 1 juli 2024, maar per 1 januari 2025 wordt ingevoerd.

KAN Bouwen 12 april 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) komen eisen om bij nieuwbouw ook voorzieningen voor huismus, gierzwaluw en vleermuis te realiseren.

De planning was in eerste instantie om de nieuwe regelgeving, samen met andere wijzigingen in het Bbl, per 1 juli 2024 in te voeren, maar dat gaat niet meer lukken, zo heeft onze contactpersoon bij het ministerie van BZK laten weten.

Aanstaande verandering Bbl

Per 110 vierkante meter gesloten gevel- en dakoppervlakte (vergelijkbaar met een rijwoning) dient straks tenminste één voorziening voor de huismus, één voor de gierzwaluw en 2 procent hangoppervlakte voor vleermuizen te worden gerealiseerd.

De voorzieningen mogen per bouwblok gecombineerd worden. Huismussen, gierzwaluwen en ook vleermuizen, zitten namelijk het liefst bij elkaar. De voorzieningen hoeven niet per sé te bestaan uit ingemetselde nestkasten, je kunt ook denken aan toegankelijke spouwen, horizontale richels op de buitenmuren of ruimte onder de dakpannen

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.