Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Update Green Deal aardgasvrije wijken, nr 4, 2018

Op dinsdag 3 april heeft de 1e Kamer de gaswet aangepast via de Wet Voortgang Energie Transitie (VET). Belangrijk onderdeel hierin is dat de gasaansluitplicht vervalt. Dat lijkt een kleine aanpassing, maar dit heeft grote consequenties. De gemeente Almere is lid van de Green Deal Aardgasvrije Wijken, net zoals 29 andere wijken. Deze Green Deal gaat over het aardgasvrij maken van bestaande wijken.

19 april 2018

Dankzij deze Green Deal zit de gemeente Almere in een snelle informatievoorziening vanuit het Rijk en wil zij deze informatie met andere gemeenten delen.

Direct na het aannemen van de wet VET kreeg de gemeente Almere een mail met de volgende tekst:

Daarnaast is de wet VET gisteren door de eerste kamer als hamerstuk afgedaan.

https://www.eerstekamer.nl/nieuws/20180403/wetsvoorstel_voortgang

Dit betekent dat vanaf 1 juli a.s. geen vergunningen meer mogen worden afgegeven voor nieuwbouw die aangesloten wordt op een gasnet, tenzij de gemeente hiervoor ontheffing heeft verleend. De criteria om te toetsen of ontheffing zou mogen worden verleend worden vastgelegd in een ministeriële regeling die momenteel opgesteld wordt.

Deze laatste alinea is bijzonder. Geen nieuwe bouwvergunningen meer op aardgas vanaf 1 juli.Omdat wij niet begrepen hoe je van afschaffen aansluitplicht tot deze conclusie kwam, is er contact gezocht met het ministerie van BzK.

De uitleg:

Op grond van onderdeel a is de netbeheerder in beginsel niet meer verplicht om gasaansluitingen te realiseren voor gebruikers van nieuwbouwwoningen en andere nieuwe gebouwen. Onderdeel a heeft betrekking op alle kleinverbruikers (woningen en kleinere bedrijven). In dat geval is het voor de netbeheerder ook niet mogelijk om op verzoek alsnog aan te sluiten, omdat de netbeheerder alleen werkzaamheden mag uitvoeren die nodig zijn voor een goede uitvoering van zijn wettelijke taken en dat laatste hier niet meer aan de orde.

Omdat in de NEN-norm opgenomen is dat de woning alleen door de wettelijke netbeheerder op gas aangesloten mag worden én deze mag dat dus niet meer, is er een weigeringsgrond voor de vergunning ontstaan.

We hebben het ministerie gevraagd of dit een toevallige doorwerking van de wet was. Maar dat is niet zo: het is een bewuste keuze.

We hebben het ministerie ook gevraagd om zo snel om mogelijk deze informatie meer publiek te maken (journaal, talkshows en websites), omdat vrijwel niemand zich realiseert dat de wet zo doorwerkt. Er wordt op dit moment ook flink gediscussieerd over de ministeriële regeling voor eventuele ontheffingen. Dat wordt een kritische toets, waarbij grote maatschappelijke effecten aanwezig moeten zijn, dus in principe is de norm gewoon aardgasvrij.

De technische oplossingen zijn beschikbaar, ook financieel haalbaar, dus het is onwaarschijnlijk dat er goede maatschappelijke afwegingen te bedenken zijn. Het echte knelpunt zit vooral in de enorme tijdsdruk, ook met het oog op de zomerperiode. Het is namelijk te verwachten dat er een hausse aan aanvragen op 30 juni aan komt.

Download:

Factsheet gasaansluitplicht amendement Jetten (149.44 KB)

Download:

Presentatie aansluitplicht nieuwbouw (111.14 KB)

Download:

Verslag bijeenkomst 29 mrt 2018 GD gemeenten schrappen gasaansluitplicht nieuwbouw (74.74 KB)

Download:

Raadsbesluit Aardgasvrije nieuwbouw Zoetermeer (106.72 KB)

Artikel delen