Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Dashboard geeft inzicht in eindgebruikerskosten aardgasvrij

Het dashboard eindgebruikerskosten is beschikbaar voor gemeenten. Dat geeft hen inzicht in de kosten van verschillende warmtestrategieën voor eigenaar-bewoners en huurders. Dit helpt gemeenten bij hun totale afweging welke strategie het meest geschikt is als alternatief voor aardgas in een wijk.

VNG 4 juni 2021

Artikelen

Artikelen

Dit jaar moeten alle gemeenten hun transitievisie warmte opleveren, waarmee duidelijk wordt wanneer zij welke wijk aardgasvrij gaan maken en – indien voor 2030 – met welke warmtestrategie. Het dashboard eindgebruikerskosten is een belangrijk hulpmiddel bij de keuze voor een alternatief voor aardgas, zoals all-electric oplossing, warmtenetten op hoog- of midden/lagetemperatuur bronnen of groen gas. 

De eindgebruikerskosten zijn de geraamde jaarlijkse kosten die een huishouden maakt voor de verduurzaming van de woning min de baten die hiertegenover staan in de vorm van jaarlijkse besparing op energie-uitgaven.

Informatiesessies

Het dashboard is onderdeel van de Leidraad voor de warmtetransitie van de gebouwde omgeving. Het is in opdracht van het rijk en de VNG ontwikkeld door TNO met input van het PBL. Het ECW, expertisecentrum warmte, organiseert online informatiesessies voor gemeenten. Tijdens deze bijeenkomsten wordt uitleg gegeven over het dashboard eindgebruikerskosten en kunt u vragen stellen aan de experts.

Het dashboard is eerst uitsluitend voor gemeenten te raadplegen. Vanaf 14 juni is het toegankelijk voor iedereen.

Meer informatie

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.