Menu

Filter op
content
PONT Omgeving

Flexibiliteit warmtenetten wordt onderschat

Warmtenetten kunnen goed omgaan met nieuwe, duurzame bronnen. Dat is een van de lessen uit de nieuwe whitepaper ‘Warmtenetten: altijd in beweging’ van energiebedrijf Vattenfall. Deze whitepaper beschrijft de werking van warmtenetten en het samenspel hierbij tussen bronnen, temperaturen en de energieprestatie van de aangesloten gebouwen.

Vattenfall 4 mei 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Voor 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen worden voorzien van een alternatief voor aardgas. Dat is afgesproken in het landelijke Klimaatakkoord. Warmtenetten hebben als collectieve oplossing een groot potentieel in deze opgave. Vattenfall heeft tientallen jaren ervaring met stadswarmte en werkt al in acht regio’s aan het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving; naast nieuwbouw in toenemende mate ook met bestaande bouw.

Recente ervaring toont aan dat warmtenetten meer flexibiliteit bieden dan vaak gedacht wordt:

  • De infrastructuur van warmtenetten maakt het mogelijk om steeds nieuwe duurzame bronnen toe te voegen, ter aanvulling en/of vervanging van bestaande bronnen. Dat geldt zeker ook voor fossielvrije bronnen van de toekomst, zoals geothermie en zonthermie.

  • Aansluiting op het warmtenet is voor oudere woningen al mogelijk zonder (al te) ingrijpende en kostbare aanpassingen aan de woning. De mogelijkheid om op een later moment te isoleren, kan de grootschalige overgang naar aardgasvrije wijken versnellen.

  • Warmtenetten functioneren op verschillende temperatuurniveaus, waarbij steeds gekeken wordt welke afgiftetemperatuur het meest effectief is om gebouwen te voorzien van verwarming en warm water.

  • De temperatuur die warmtenetten leveren aan gebouwen is aan te passen na aansluiting. Wanneer een aangesloten woning wordt verbeterd, kan het betreffende warmtenet een lagere temperatuur gaan leveren.

Warmtenetten, altijd in beweging

De nieuwe whitepaper van Vattenfall geeft onder meer antwoord op de volgende vragen:

  • Welke soorten warmtebronnen zijn er toepasbaar in bestaande en nieuwe warmtenetten?

  • Welke temperatuurniveaus zijn er geschikt voor bestaande bouw, nieuwbouw en wijken met een mix daarvan, en hoe kunnen de temperatuurniveaus geleidelijk verlaagd worden?

  • Waarom zijn warmtenetten in deze wijken nu én in de toekomst een duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar alternatief?

Kennisdeling

“Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving levert veel vragen op, onder meer welke techniek het meest geschikt is in welke situatie”, zegt Arno van Gestel, Commercieel Directeur bij Vattenfall Warmte. “Met deze whitepaper willen wij onze kennis delen over warmtenetten en hun mogelijkheden: hoe ze in verschillende delen van de gebouwde omgeving kunnen worden ingezet en ruimte bieden voor verduurzaming van bronnen en geleidelijke verlaging van temperaturen.”

Bekijk hier de volledige whitepaper ‘Warmtenetten: altijd in beweging’

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.